Als rolmodellen gewenst gedrag ‘voordoen’, kunnen mensen zien dat het gedrag haalbaar is.
Als rolmodellen gewenst gedrag ‘voordoen’, kunnen mensen zien dat het gedrag haalbaar is. Dat kan de eventuele weerstand tegen lopen verminderen. Opletpunten:
- Het rolmodel is iemand waarin de doelgroep zich kan herkennen, iemand die in een vergelijkbare situatie zat (of zit) als de doelgroep en/of aanzien heeft binnen de doelgroep. Bij jongeren kunnen bekende Nederlanders, Youtubers of andere influencers goed werken. Bij mensen met een beperking kan het juist iemand zijn die dezelfde beperking heeft, maar desondanks regelmatig loopt.
- Het is het rolmodel gelukt om (meer) te gaan lopen.
- Het rolmodel laat zien of vertelt dat de gedragsverandering gelukt is, en idealiter ook hoe.
- Het rolmodel motiveert de doelgroep om ook een eerste stap te zetten richting (meer) lopen.
Toepassing
De begeleider of trainer van een loopprogramma is iemand die zelf ook meer is gaan lopen en vertelt bij de eerste sessie de reden daarvan, hoe het is gelukt is en wat het heeft opgeleverd. Hij vertelt daarbij de positieve effecten die hij ervaart. Of een loopchallenge waarbij jongeren worden uitgedaagd om ergens naartoe te lopen en dit vervolgens op sociale media te delen en vrienden uit te dagen om ook de challenge te volbrengen. Of in een video vertelt een influencer of iemand uit de doelgroep over zijn ervaring van de overgang naar een actievere loop-leefstijl: de problemen waar hij tegenaan liep en hoe hij daar overheen kwam. De nadruk ligt op dat het uiteindelijk gelukt is. Meer specifiek: via een online kanaal vertelt Michael J. Fox over hoe belangrijk het is om in beweging te blijven, ondanks zijn ziekte Parkinson.