Beïnvloedingstechniek

Aanpak aanpasbaar maken

Lopen is niet voor iedereen ontspannend, voor sommige mensen is lopen naar een bushalte al een grote inspanning. Door je aanpak aanpasbaar te maken aan het niveau van de doelgroep en het individu, kan de aanpak toch een positieve bijdrage leveren. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Er zijn minimaal twee niveaus van lopen waar deelnemers uit kunnen kiezen (bijvoorbeeld weinig intensief en normaal intensief). 
  • De loopniveaus zijn ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep. 
  • Tijdens je aanpak is er ruimte voor reflectie om te kijken welk niveau het beste bij welke deelnemer past. 
  • Het is voor de deelnemer mogelijk om eigen doelen (bij) te stellen, zodat de doelen uitdagend én haalbaar zijn. 
  • De begeleider is in staat om activiteiten op verschillende niveaus te bedenken. 

Toepassing

Voor een wandelgroep kunnen mensen zich inschrijven voor drie niveaus, bijvoorbeeld dichtbij (500 meter), verder (1,5km) en uitgebreid (2,5km). Uiteraard zijn deze niveaus dan 1afgestemd met de doelgroep. Of bij slecht weer introduceert de begeleider een ludieke paraplutrip, minder lang lopen, paraplu’s mee en af en toe bijkletsen onder een viaduct.


Praktijkvoorbeelden bij 'Aanpak aanpasbaar maken'

Gericht op

werknemers.

Aantrekkelijk
Tijdsgebonden

ANWB Arbeidsvoorwaarden

Medewerkers van de ANWB ontvangen voor gelopen of gefietste kilometers woon-werkverkeer een hoger bedrag dan voor autokilometers.

Beïnvloedingstechnieken

  • Injunctieve norm overbrengen — de arbeidsvoorwaarde straalt uit dat fietsen of lopen de voorkeur heeft voor woon-werkverkeer. Ofwel: ‘lopend of fietsend verplaatsen vinden we hier belangrijk’.

Foto: Sandy Ching on Unsplash

Gericht op

mensen die laagdrempelig meer willen bewegen.

Gemakkelijk
Aantrekkelijk

QR-fit

Met de QR-fit app zijn overal in Nederland beweegroutes te vinden. Langs de looproutes staan paaltjes met QR-codes, die suggesties geven voor telkens wisselende beweegoefeningen.

Beïnvloedingstechnieken

  • Aanpak aanpasbaar maken — de beweegoefeningen kunnen op drie fitheidsniveaus worden uitgevoerd.
  • Direct beloning geven — via het scannen en uitvoeren van beweegoefeningen, verdienen deelnemers punten, medailles en beloningen in de app.

Gericht op

minder actieve 65-plussers, met of zonder chronische aandoening of beperking.

Sociaal
Tijdsgebonden

Elke Stap Telt

Elke stap Telt is een laagdrempelig wandeltrainingsprogramma voor 65-plussers waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan.

Beïnvloedingstechnieken

  • Aanpak aanpasbaar maken — deelnemers doen een instaptest en krijgen ene individueel opbouwplan. Het opbouwprogramma kent meerdere niveaus.
  • Kleine, haalbare doelen stellen — het individuele opbouwplan omvat doelen die voor de deelnemer behapbaar en haalbaar zijn. Iedere deelnemer krijgt een stappenteller om vorderingen bij te houden.
  • Sociaal contact faciliteren — de interventie beoogt dat deelnemers sociale contacten aan hun deelname overhouden, waarmee ze na afloop wekelijks kunnen gaan wandelen.
  • Zelfredzaamheid vergroten — deelnemers zijn na de interventie in staat om met regulier sportaanbod in de buurt mee te doen. Door naar regulier sportaanbod door te stromen, behouden ze hun actieve leefstijl.

Foto: SK on Unsplash

Gericht op

mensen met een chronische ziekte of beperking.

Gemakkelijk
Aantrekkelijk
Sociaal

Biowalking

Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional. Een combinatie van natuurbeleving en patiëntenzorg.

Beïnvloedingstechnieken

  • Aanpak aanpasbaar maken — de wandeling is specifiek geschikt gemaakt voor mensen met een chronische ziekte of beperking, doordat de gevergde inspanning haalbaar is.
  • Laten ervaren — Biowalking laat deelnemers ervaren wat een wandeling met hun lichaam doet. Voor en na de Biowalk wordt de bloedsuikerspiegel van deelnemers gemeten.
  • Rolmodellen benutten — mensen die al wat langer meelopen, kunnen deelnemers die net starten inspiratie en vertrouwen bieden dat het ook met een aandoening haalbaar is om te lopen.
  • Sociaal contact faciliteren — de groepswandeling bevordert onderling contact tussen de deelnemers.

Foto: AD

Gericht op

wijkbewoners.

Gemakkelijk
Aantrekkelijk

Rondje Gezond Zoetermeer

Een beweegroute met beweegtoestellen, tapkranen, bankjes, gemarkeerde stoeptegels en bordjes met beweegtips. De beweegroute is geschikt voor alle leeftijden en sportniveaus.

Beïnvloedingstechnieken

  • Aanpak aanpasbaar maken — de beweegroute bestaat uit meerdere onderdelen, zo kunnen deelnemers de oefeningen kiezen die bij hun niveau en doelen passen.
  • Omgeving aantrekkelijk maken — de route verbindt woonwijken, leuke locaties (waaronder horeca en buurtcentrum) en aantrekkelijke, groene plekken.

Foto: gemeente Zoetermeer

Gericht op

mensen die weinig bewegen, mensen met een fysieke uitdaging.

Sociaal
Tijdsgebonden

Half uurtje door je buurtje

Een jaarlijkse wandeling op de Wereld Diabetesdag (jaarlijks op 14 november): 30 minuten lopen in je buurt, voor iedereen, dus niet alleen diabetespatiënten.

Beïnvloedingstechnieken

  • Aanpak aanpasbaar maken — de wandeling is laagdrempelig deelnemers, kunnen de plek, het tempo en de afstand zelf kiezen.
  • Als-dan-intenties stimuleren — Iemand die meedoet aan de diabeteschallenge maakt een voornemen: ‘als ik op Wereld Diabetesdag klaar ben met de lunch, dan ga ik 30 minuten lopen’.
  • Kleine, haalbare doelen stellen — het doel van 1,5 km in 30 minuten is voor veel mensen haalbaar en kan stapsgewijs leiden tot grotere doelen.
  • Laten ervaren — de wandeling is een aanleiding om naar buiten te gaan, zodat deelnemers ervaren hoe het is en voelt om halfuurtje op eigen tempo te lopen.

Foto: Bas van der Goor Foundation

Gericht op

mensen die hun gezondheid willen verbeteren

Gemakkelijk
Aantrekkelijk
Sociaal
Tijdsgebonden

Nationale Diabeteschallenge

De Nationale Diabeteschallenge, ook wel Nationale Wandelchallenge, is een wandelprogramma van 20 weken. Van oorsprong gericht op mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop, trekt de challenge inmiddels een breder publiek van mensen die via lopen hun gezondheid willen verbeteren. Deelnemers kunnen aansluiten bij wandelgroepen in heel Nederland. De Nationale Diabeteschallenge is door de erkenningscommissie Sport en Bewegen aangemerkt als bewezen effectief.

  • Aanpak aanpasbaar maken — deelnemers wandelen in eigen tempo en werken toe naar een afsluitende wandeling van 3, 5, 10 of 15 kilometer.
  • Rolmodellen benutten — Bas van der Goor is de ambassadeur van de challenge, maar ook mensen uit de eigen omgeving die eerder hebben meegedaan vormen een inspirerend voorbeeld.
  • Sociaal contact faciliteren — deelnemers wandelen in groepen en werken samen toe naar het (individuele) einddoel.
  • Kleine, haalbare doelen stellen — deelnemers krijgen een wandelschema gebaseerd op hun startniveau, met daarin passende en realistische stappen vooruit.

Foto: Bas van der Goor Foundation


 

Een eigen aanpak ontwikkelen

Met inzicht in gedragsbepalers en beïnvloedingstechnieken kun je een gerichte en kansrijke aanpak ontwikkelen voor jouw doelgroep. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Stappenplan