NS en Gemeente Rotterdam winnaars LoopAward 2021

De LoopAward 2021 is gewonnen door StationsOmmetjes van de NS en Rondje Stadionpark van de Gemeente Rotterdam. De prijs werd uitgereikt tijdens het Nationaal Voetgangerscongres in Den Haag door jurylid Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Van de 22 inzendingen waren nog vijf genomineerden over. De jury heeft zich nogmaals over deze initiatieven gebogen en kwamen tenslotte tot hun oordeel. Beide initiatieven dragen op eigen wijze bij aan meer ruimte voor lopen in Nederland en mochten daarom de prijs in de vorm van een speciaal ontworpen sculptuur in ontvangst nemen.

Maar liefst 22 verschillende organisaties hebben hun initiatief aangemeld bij het platform Ruimte voor Lopen. De jury heeft uit alle inzendingen vijf loopinitiatieven genomineerd die meedingen om de twee prijzen. ‘Poëziepad Berg en Dal’ en ‘Rondje Stadionpark’ maken kans op de Award vanwege hun bijdrage aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De genomineerden voor het maatschappelijke initiatief zijn ‘StationsOmmetjes’, ‘Rewriters010’ en ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’.

StationsOmmetjes meest waardevolle maatschappelijke initiatief
Met hun vijfendertig StationsOmmetjes laat de NS zien dat stations een ideale plek zijn voor de start van een wandeling, maar ook dat stations al een bestemming op zich zijn. De StationsOmmetjes zijn wandelingen van ongeveer een uur en beginnen en eindigen op een station. Je hebt alleen een QR-code nodig om de wandeling te downloaden en kan ook nog eens een kopje koffie voor onderweg kopen of nog even naar de WC gaan op het station. De jury was zeer positief over dit initiatief. Niet alleen is het begrip mooi, je ziet het ook overal. Het heeft echt een uitstraling en het bereik is daarmee groot. “Het is heel visueel, ik liep er letterlijk tegenaan op het station Den Haag” vertelt Karen van Ruiten. Ook jurylid Albertine van Vliet is gecharmeerd, “het is knap dat de NS in haar moeilijke tijd naar iets nieuws gezocht heeft, en dat ook heeft gevonden”. De andere genomineerden in deze categorie waren Rewriters010 en Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij! Zij ontvingen van de jury complimenten voor het initiatief en een oorkonde als bemoediging.

Rondje Stadionpark maakt de fysieke omgeving loopvriendelijker
Gemeente Rotterdam creëerde een vijf kilometer lange recreatieve route op Rotterdam Zuid. In dit rondje kan er informeel gesport worden, zijn er zitgelegenheden voor ouderen, speeltoestellen voor kinderen, extra brede paden en in het midden rug-aan-rug banken. Felle kleuren, grote symbolen en teksten geven het park kleur, levendigheid en zorgen voor een gesprek. De jury was enorm enthousiast over het rondje stadionpark. Het rondje stimuleert niet alleen ontmoeting en sociale interactie, het zorgt ook voor beweging voor alle verschillende gebruikersgroepen. Het inzetten op brede paden vond de jury ook heel positief. “Willen we wandelen serieus nemen, dan moeten we er ook letterlijk ruimte voor maken en aandacht aan besteden, dat wordt hier gedaan” zegt Wouter Veldhuis. “Zuid in Rotterdam is echt in beweging! De achterliggende gedachte is mooi en het feit dat er zoveel organisaties bij betrokken waren is ook goed” aldus Karen van Ruiten. Ook dit initiatief draagt volgens de jury bij aan de doelen van Ruimte voor Lopen, is creatief, origineel, actueel en divers. De andere genomineerde was Poëziepad Berg en Dal. 

Jury: “Alle initiatieven dit jaar laten weer zien hoe belangrijk lopen is. We zijn ten opzichte van 4 jaar geleden ontzettend gegroeid met betrekking tot meer Ruimte voor Lopen. Het is in ieder geval duidelijk dat we rekening moeten houden met de wandelaar, dit is hét moment om door te pakken met al dit soort initiatieven, ga rennen en vliegen en zet dit door!”  

LoopAward
Na een groot succes vorig jaar is dit jaar voor de tweede keer de LoopAward uitgereikt. Deze keer werden niet één, maar zelfs twee initiatieven die bijdragen aan meer ruimte voor lopen in Nederland beloond. Een award werd uitgereikt uit aan de organisatie die het meest heeft bijgedragen aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving (ruimtelijk). De tweede award was voor het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat ervoor heeft gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen. De jury bestond uit Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, Karen van Ruiten, programmadirecteur van Alles is Gezondheid en Albertine van Vliet-Kuiper, voorzitter RvC Omnia Wonen.