Heb jij het beste loopinitatief van Nederland? 

De deadline voor het aanmelden van een loopinitiatief was 12 september 2022. Het is helaas niet meer mogelijk om je initiatief aan te melden. Je kunt onderaan deze pagina alle inzendingen bekijken.

Sinds 2020 wordt de LoopAward jaarlijks uitgereikt voor de beste loopinitiatieven in Nederland. Winnaars van de LoopAward 2021 zijn StationsOmmetjes van NS (2021) en het Rondje Stadionpark van Gemeente Rotterdam. Platform Ruimte voor Lopen reikte de LoopAward uit aan een Nederlands initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten).

We belonen TWEE initiatieven die bijdragen aan meer ruimte voor lopen in Nederland. Een award reiken we uit aan de organisatie die het meeste heeft bijgedragen aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De tweede award is bedoeld voor het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat ervoor heeft gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen.

LoopAward 2022

De award voor het beste loopinitiatief van Nederland

Platform Ruimte voor Lopen reikt ook dit jaar weer de LoopAward uit voor het beste Nederlandse initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen: in het hoofd, in beleid en buiten.

Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 13 oktober 2022 in Zwolle maken we de uiteindelijke winnaars van de LoopAward bekend. Tot en met 12 september kunnen initiatieven worden aangemeld op de website van Ruimte voor Lopen. 

De LoopAward is opengesteld voor iedereen. Van maatschappelijke organisaties, tot overheden, kennisinstellingen en burgers: elk ingezonden initiatief doet mee om de prijzen!

Beoordelingscriteria

We vragen de deelnemers bij de inzendingen een aantal dingen te beschrijven en te voldoen aan een aantal criteria. Deze vind je onderaan deze pagina. Met de LoopAward willen we zoveel mogelijk initiatieven die bijdragen aan de drie ambities van Ruimte voor Lopen naar voren halen en belonen:

Inzendingen dragen bij aan een (of meer) ambities van Ruimte voor Lopen:

1 Lopen wordt gestimuleerd
Bijvoorbeeld: communicatieprojecten/campagnes of kennisprojecten

2 De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Bijvoorbeeld: Innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep

3 Lopen is integraal onderdeel van beleid, ontwerp en/of beheer
Bijvoorbeeld: Ontwerpopdracht voor de herinrichting van gebied/openbare ruimte waarbij het STOP-principe (Stappen-Trappen-OV-Privaatvervoer) is gehanteerd 

Nominaties

Een vakkundige jury, bestaande uit Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving), Chantal Walg (strategisch adviseur, schrijver en inspirator ‘Anders gezond’) en Bruno Bruins (voormalig Minister Medische Zorg en Sport), nomineert in eerste instantie 6 initiatieven voor twee LoopAwards (3 nominaties per categorie). Voorafgaand aan het Voetgangerscongres maken we de genomineerden bekend. Op het Voetgangerscongres worden de twee winnaars bekend gemaakt. 

We vragen jullie een onderbouwing te geven voor de selectie, op basis van de criteria hieronder uitgelegd. Het is mogelijk om een speciale vermelding toe te kennen als dat nodig wordt geacht naast de andere nominaties. 

De deadline voor het aanmelden van een loopinitiatief was 12 september 2022. Het is helaas niet meer mogelijk om je initiatief aan te melden. Je kunt onderaan deze pagina alle inzendingen bekijken.