Beïnvloedingstechniek

Streak zichtbaar maken

Een streak is een reeks momenten waarop iemand het beoogde gedrag heeft uitgevoerd. Voortzetting van de streak werkt motiverend.

Een streak is een reeks aaneengesloten momenten waarop iemand het beoogde gedrag heeft uitgevoerd. Zichtbaar maken hoe lang iemands streak is kan motiverend werken, omdat er psychologische binding met de prestatie ontstaat. Mensen willen deze streak liever niet verbreken, omdat de streak een gevoel van voldoening en trots geeft. Het behouden van de streak wordt een doel op zich. Belangrijk is dat de streak zichtbaar is en dat duidelijk is wat de streak inhoudt en wanneer hij wordt verbroken. Een optie is coulant om te gaan met het behouden van de streak, bijvoorbeeld dat het missen van één loopmoment geen invloed heeft.

Toepassing

In een app waarin je je loopgedrag bijhoudt, is zichtbaar hoe lang je je doelen voor het aantal stappen haalt. Of bij een loopgroep wordt bijgehouden hoeveel keer iemand aanwezig is. Voorafgaand aan elke wandeling ontvangen deelnemers een herinnering. In deze herinnering is zichtbaar hoeveel wandelingen iemand op rij al heeft meegedaan. Bijvoorbeeld: ‘Morgen is weer de wekelijkse wandeling. Je loopt al 5 weken op rij mee, goed bezig! Ben je er morgen ook weer bij?’


Praktijkvoorbeelden bij 'Streak zichtbaar maken'

Gericht op

thuiswerkers.

Gemakkelijk
Tijdsgebonden

Beweegkaart

Op de beweegkaart staan zestien oefeningen die je thuis, zittend op een stoel kunt doen. Op de kaart staat ook een programma voor drie weken, met per dag een selectie uit de oefeningen. Het aantal oefeningen groeit per week.

Beïnvloedingstechnieken

  • Streak zichtbaar maken — op de beweegkaart vink je af welke oefeningen je op een dag hebt gedaan. Het afvinken maakt een reeks inzichtelijk die je graag wilt blijven voortzetten. Hoe verder je komt, des te waardevoller de reeks wordt, des te meer motivatie om vol te houden.

Gericht op

iedereen die frequent een ommetje wil lopen.

Aantrekkelijk

Ommetje app

App van de Hersenstichting die stimuleert dagelijks een ommetje van 5 minuten of meer te lopen.

Beïnvloedingstechnieken

  • Als-dan-intenties stimuleren — de app is een aanjager voor concrete voornemens zoals ‘elke dag loop ik een ommetje van minstens 20 minuten’.
  • Direct beloning geven — in de app zijn badges te verdienen die loopprestaties belonen.
  • Helpen herinneren — de app helpt je herinneren als je nog geen ommetje hebt gemaakt.
  • Kleine, haalbare doelen stellen — een ommetje telt al vanaf vijf minuten, dat is voor bijna iedereen een haalbaar doel.
  • Rolmodellen benutten — hoogleraar Eric Scherder promoot de ommetje-app en legt uit waarom lopen goed voor je hersenen is, en wordt al lopend afgebeeld.
  • Sociale norm zichtbaar maken — via het grote aantal downloads en gebruikers maakt de app duidelijk dat veel mensen bewegen en een gezonde leefstijl belangrijk vinden. Ook maakt de app inzichtelijk hoeveel mensen er ommetjes lopen.
  • Streak zichtbaar maken — de app houdt bij hoeveel dagen je achter elkaar een ommetje gelopen hebt.

 

Een eigen aanpak ontwikkelen

Met inzicht in gedragsbepalers en beïnvloedingstechnieken kun je een gerichte en kansrijke aanpak ontwikkelen voor jouw doelgroep. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Stappenplan