Het is nuttig om in het loopbeleid de huidige situatie te schetsen. Wie lopen er wel en niet? Hoeveel wordt er gelopen? Waar wel, en waar niet?
Vervolgens is het belangrijk aan te geven hoe je gaat monitoren of het loopbeleid wordt uitgevoerd, en of de maatregelen effectief zijn in het bereiken van de doelen. Om goed te kunnen monitoren en evalueren, moet worden gekeken naar zowel de input (middelen), throughput (proces), de output (resultaten) als de outcome (impact).
Bron: Wilmar Dik
Gerelateerde onderdelen in deze toolbox
Links naar relevante informatie
Cijfers in loopbeleid gemeente Rotterdam: Rotterdam loopt 2025
Pagina 13 van dit document bevat feiten en cijfers over lopen in Rotterdam. Bijvoorbeeld: Rotterdam heeft 3.250 km trottoir, 9.880 bankjes en 1.208 verblijfs- en speelplekken. En: 18.000 voertuigen en 55.000 voetgangers passeren dagelijks de Coolsingel.
Cijfers in Walking action plan van London (Engels)
Dit plan bevat een overzicht van de baten van lopen, specifiek voor London. Bijvoorbeeld: “If every Londoner walked 20 minutes every day: £1.6bn could be saved in NHS treatment costs.” “350,000 new homes will be directly supported by planned transport investment –with walking key to enabling this.” “17% reduction in retail vacancies on studied streets in London after significant walking investment.”
Monitoring in Beleidswijzer sport & bewegen
Op pagina’s 49 en 50 van dit document vind je meer informatie over manieren om te monitoren op input, throughout, output en outcome.
Monitoring in Omgevingsvisie provincie Utrecht
Voor een flexibel en aanpasbaar omgevingsbeleid is het belangrijk om de effectiviteit van het beleid te monitoren en te evalueren. Hoofdstuk 6.7 beschrijft hoe de provincie Utrecht dit aanpakt.
Monitoring in Programma mobiliteit provincie Groningen
Om de gewenste doelen te bereiken en samenwerking te bevorderen, zorgt Groningen voor een goede monitoring. De provincie heeft indicatoren opgesteld voor elk mobiliteitsthema, waarmee ze kan meten of de provincie op schema ligt om de doelen te behalen. Deze indicatoren worden elke vijf jaar gemeten. Je kunt de indicatoren per mobiliteitsthema vinden vanaf pagina 88.