Een weeting (walk your meeting, een vraag mee op pad nemen, een ommetje tijdens werktijd, een walkshop (wandelende workshop) of wandelende brainstorm. Er zijn vele manieren om je werk lopend uit te voeren. De werkgroep Lopend Werken brengt dit bij werkend Nederland onder de aandacht.
Er is toenemend aandacht voor het belang van beweging en buiten. Over heel het land zijn er verschillende initiatieven die lopen stimuleren en verleiden om te lopen. Een overzicht van deze initiatieven faciliteert beleidsmedewerkers bij de zoektocht naar het meest passende initiatief voor de betreffende gemeente of organisatie. In samenwerking met de deelnemende partijen van de City Deal Ruimte voor Lopen maken we bekende initiatieven inzichtelijk. Heb jij een initiatief dat hier ook bij hoort? Laat je horen!
Door de voetganger centraal en voorop te stellen bij gebiedsontwikkeling en op project- en straatniveau realiseer je loopvriendelijke gebieden die uitnodigen tot lopen. En deze gebieden groeien op termijn uit tot de ideale voetgangersstad.
Schaalniveaus:
- BO MIRT gebiedsagenda’s
- Omgevingsvisie
- Gebiedsgericht/projectniveau
- Onderhoud/straatniveau
De voetganger centraal. Dat is de kern van de CROW-uitgave: Lopen loont. De publicatie bevat de kennis die nodig is om de positie van de voetganger goed te verankeren in alle fasen van de beleidscyclus: in beleidsplannen, in ontwerpplannen op alle niveaus, tijdens de uitvoering en in de beheerfase.
De uitgave is voorzien van cijfermateriaal, foto’s, grafieken en tabellen. De kennis uit het boek is een ‘must’ voor iedereen die aan de slag gaat met ontwerp, beleid en uitvoering rondom voetgangers. Dat kunnen zijn adviseurs, projectleiders, ontwerpers en beheerders die werkzaam zijn bij overheden, ingenieurs- en adviesbureaus die met voetgangersbeleid bezig zijn. Ook is het boek voor vertegenwoordigers van belangengroepen en breed toegankelijk voor geïnteresseerden in voetgangersbeleid (van bewoners tot en met studenten).
https://www.crow.nl/publicaties/lopen-loont
Deze publicatie gaat over barrières van lijninfrastructuur voor langzaam verkeer. U leest meer over de mate van barrièrewerking en de mogelijkheden om barrièrewerking te voorkomen, te verminderen of weg te nemen. De publicatie richt zich hoofdzakelijk op de grootschalige lijninfrastructuur: wegen, spoorwegen en waterwegen.
https://www.crow.nl/publicaties/barri_rewerking-van-lijninfrastructuur
Al ongeveer dertig jaar is de ASVV een onmisbaar hulpmiddel voor verkeerskundigen in Nederland.
De ‘Aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom’ liggen dan ook steevast binnen handbereik bij het maken en beoordelen van verkeerskundige plannen binnen de komgrenzen. De bundeling van kennis van verkeersvoorzieningen zorgt voor uniformiteit in de uitvoering. De herkenbaarheid voor de weggebruiker die daar het gevolg van is, draagt in belangrijke mate bij aan de verkeersveiligheid in ons land.
Met betrekking tot voetgangers zijn er in de ASVV onder meer ontwerprichtlijnen te vinden voor voetpaden en oversteekvoorzieningen.
https://www.crow.nl/publicaties/asvv-2012
Lang niet altijd wordt bij het ontwerp van weginfrastructuur rekening gehouden met de mogelijkheden (en beperkingen) van senioren om zich veilig en comfortabel te verplaatsen. Uit de ongevallenregistratie blijkt dat er veel slachtoffers vallen onder de hogere leeftijdsgroepen. Er is meer aandacht nodig voor het ontwerp van logische, veilige en op senioren afgestemde infrastructuur: seniorenproof wegontwerp. Maar niet alleen onder ouderen bestaat de behoefte aan seniorenproof ontwerp. Ook bij wegbeheerders ontstaat de behoefte aan een handreiking die wegontwerpers helpt bij het maken van een goede afweging om de weg in te richten conform de wensen en vaardigheden van de oudere weggebruiker.
Deze publicatie geeft informatie over functiebeperkingen die bij de groeiende groep senioren relatief vaak voorkomen, ontwerpprincipes voor weginfrastructuur en richtlijnen en suggesties over verlichting, markering, bebording en verharding. Daarbij gaat de publicatie in op senioren als voetganger, fietser en automobilist.
https://www.crow.nl/publicaties/seniorenproof-wegontwerp
Aanbevelingen voor een kindvriendelijke inrichting van de verblijfs- en verkeersruimte. Kinderen willen veilig op straat verblijven en zich veilig kunnen verplaatsen. Maar kinderen zijn geen kleine volwassenen, kinderen zijn kwetsbaar.
Dit handboek biedt hulp bij het scheppen van een verkeersveilige en kwalitatief goed ingerichte openbare ruimte, een voorwaarde voor het veilig verplaatsen en verblijven van kinderen.
https://www.crow.nl/online-kennis-tools/kennismodule-voetgangers
Deze handleiding en een drietal tools is bedoeld voor mensen die zich vanuit verschillende disciplines en op verschillende niveaus bezighouden met de kwaliteit van looproutes.
In deze handleiding vindt u:
- De reden(en) waarom goede looproutes zo belangrijk zijn;
- Een beschrijving van de verschillende gebruikers en zijn of haar behoeften;
- Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van goede looproutes;
- Inzicht in het proces dat doorlopen wordt om daadwerkelijk goede looproutes te realiseren en op orde te houden;
- Een stappenplan looproutes: van globaal idee over de kwaliteit van looproutes naar de toepassing van de juiste tool voor de desbetreffende opgave.
Afhankelijk van wat uw opgave is, kunt u een van drie ontwikkelde tools gebruiken:
- Checklist: informatie over eigenschappen van goede looproutes met verwijzing naar ‘richtlijnen en aanbevelingen’. Hierin staan minimumeisen om aan een basisniveau te voldoen en aanbevelingen om waar wenselijk te komen tot een plusniveau.
- Quick scan: om snel een indruk krijgen van een bestaande situatie.
- Beeldmeetlatten: om een meer gedetailleerde analyse te doen van een bestaande situatie. U krijgt inzicht in de kwaliteit van de huidige situatie en het wordt duidelijk waar verbetering wenselijk of zelfs noodzakelijk is.
Deze CROW-publicatie, ‘Richtlijn toegankelijkheid’, bevat aanbevelingen voor het toegankelijk inrichten van de openbare ruimte.
Aanleiding voor het uitbrengen van de publicatie is de behoefte van gemeenten aan eenduidige en gedragen toegankelijkheidsrichtlijnen. Mensen – met en zonder beperkingen – moeten zich zonder belemmeringen en naar behoefte kunnen verplaatsen. Zelfredzaamheid en een zelfstandige mobiliteit zijn belangrijke voorwaarden om aan het maatschappelijk verkeer te kunnen deelnemen. Daarvoor is het nodig dat de openbare buitenruimte, zoals looproutes, bushaltes, parkeerplaatsen en reis- en routeinformatie, op orde is. In deze publicatie zijn aanknopingspunten te vinden voor het ontwerp, de inrichting en het beheer van de buitenruimte. Er worden daarbij zes typen gebieden onderscheiden: woongebied, winkelcentrum, plein, publieke en/of speciale voorziening, bedrijventerrein en recreatiegebied. De publicatie is behalve voor wegbeheerders ook interessant voor belangengroepen voor ouderen en mensen met een beperking, of particuliere instellingen die op eigen terrein tegen toegankelijkheidsvraagstukken aanlopen.
https://www.crow.nl/publicaties/richtlijn-toegankelijkheid