Nationaal Masterplan Lopen


Met het symbolisch uitrollen van een rode loper hebben zo’n zestig partijen vandaag het Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd. Overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven lieten zo zien dat zich samen inzetten voor een samenleving waarin lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven is. 

Waarom een Nationaal Masterplan Lopen?
Het Nationaal Masterplan Lopen komt voort uit de gedachte dat lopen een positieve bijdrage kan leveren aan de fysieke en mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast kan het bijdragen aan het aanpakken van diverse maatschappelijke vraagstukken in Nederland op het gebied van zorg, duurzaamheid, mobiliteit en sociale cohesie.

Tegelijkertijd laten cijfers zien dat er meer aandacht nodig is voor voetgangers: slechts 44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen, kinderen spelen steeds minder buiten. Ook stijgt het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen en moeten zo’n 20.000 voetgangers per jaar naar de spoedeisende hulp, omdat ze op straat struikelen, uitglijden of ergens tegenaan botsen.

Concrete acties
Het Nationaal Masterplan Lopen bevat dertig concrete en uiteenlopende acties: acties gericht op het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, het stimuleren van mensen om meer te lopen, het ontwikkelen van instrumenten om de openbare ruimte beter in te richten. Ook zijn er actiepunten voor het beter opleiden van professionals, het stimuleren van gemeenten en provincies tot het opstellen van loopbeleid en over het ontwikkelen van meer kennis en data over lopen.

De partners van het Nationaal Masterplan Lopen zijn:
De gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle.
De provincies Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland en Vervoerregio Amsterdam.Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Rijksvastgoedbedrijf, Staatsbosbeheer, NS.
ANBO PCOB, ANWB, Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, Fietsersbond, MENSenSTRAAT, NOC*NSF, Stichting Gezond Natuurwandelen, Veilig Verkeer Nederland, Voetgangersbeweging Nederland, VoetgangersVereniging Nederland, Wandelnet.
Alles is Gezondheid, Beweegalliantie, Breda University of applied sciences, CROW, European Urban Knowledge Network, JOGG, Kenniscentrum Sport en Bewegen, OV-campus (CROW/DOVA), RIVM, SWOV, VeiligheidNL, Visio Zicht op Toegankelijkheid.
Arcadis, DTV, Goudappel, Heijmans, Molster Stedenbouw, Movares, OKRA, Rebel, Rondom Lopen Groep, Royal HaskoningDHV,  SOAB Adviseurs Woning- en Leefomgeving, Sweco, Witteveen+Bos.

Doe ook mee
Wil jij ook meedoen en werken aan de acties uit het Nationaal Masterplan Lopen? Of zijn er nieuwe acties die jij samen met andere partijen wil oppakken? Daar is alle ruimte voor. Neem dan contact via info@ruimtevoorlopen.nl.