Genomineerden LoopAward 2020 blikken terug én kijken vooruit

Vorig jaar deden meer dan 30 initiatieven mee aan de allereerste uitreiking van de LoopAward. Dit jaar reiken we voor de tweede keer de LoopAward uit en ditmaal zijn er zelfs twee prijzen om te winnen. Schrijf dus snel in met jouw initiatief.

We blikken nog even terug op vorig jaar. In 2020 werden vier initiatieven genomineerd voor de LoopAward. De drie genomineerden nemen ons mee in de ontwikkelingen van het afgelopen jaar, wat heeft de LoopAward hen gebracht én waar staan ze nu? 

Dorpsommetje

Het Project Dorpsommetje geeft invulling aan diverse invalshoeken rondom lopen. Het zijn niet alleen mooie routes, maar draagt ook bij aan sociale betrokkenheid en is verankerd in de gemeentelijke organisatie. Meedoen aan de Loopaward heeft bewustzijn en trots op het gebied van wandelen versterkt. “Sinds de LoopAward zijn er 5 nieuwe ommetjes verschenen en ik ben nu bezig met drie nieuwe ommetjes” vertelt Tiny Wigman. 

In corona-tijd is er extra aandacht gegeven aan wandelen, met name voor eigen inwoners. Vanuit daar werden ook telkens nieuwe ommetjes bedacht. Verder is er ook nog eens een bijzonder landschapsparade georganiseerd in oktober met het accent op wandelen in de natuur. 

Om wandelen voor iedereen beschikbaar te maken zijn ze ook bezig met het doorlichten van enkele ommetjes op toegankelijkheid voor minder mobiele mensen, bijvoorbeeld mensen die gebruik maken van een rolstoel of ander rijdend materiaal. “Wandelen moet echt voor iedereen zijn” aldus Wigman. 

Vitamine ABC

Als tweede genomineerde was het project Vitamine ABC. Een initiatief vanuit Overschie gericht op aandacht, beweging en coaching, met als doel een half uur wandelen per dag. Deelname aan de LoopAward gaf de wandelgroep veel voldoening. Sinds afgelopen jaar is de wandelgroep alleen maar gegroeid. “In plaats van een half uur lopen per dag, wordt er nu een half uur én een uur gelopen” vertelt Amanda Jansen. Gezien het animo wordt er zelfs nagedacht over uitbreiding met verschillende loopgroepen op verschillende tempo’s. En een mooi doel? “We willen gaan mee wandelen met de Rotterdamse (wandel)marathon wanneer die doorgaat. Met z’n allen over de eindfinish met een t-shirt aan van Vitamine ABC!” (Jansen).

Gezond Natuur Wandelen

Gezond Natuur Wandelen was de derde genomineerde en heeft als expliciet doel om mensen meer te laten lopen. Ook voor Gezond Natuur Wandelen veroorzaakte de nominatie trots binnen de organisatie voor de erkenning en waardering. Gezond Natuur Wandelen heeft ook zeker niet stilgezeten sinds de nominatie vorig jaar. In verschillende buurten, wijken en gemeenten waar ze actief zijn wordt het wandelaanbod van diverse aanbieders gebundeld en gekoppeld aan de behoefte vanuit zorg en welzijn. “Tevens proberen we met diensten als ‘Automaatje’ van de ANWB en buurtbussen het vervoer naar een natuurwandeling voor kwetsbare en vereenzaamde ouderen mogelijk te maken” vertelt Ronald van Zon, projectleider. Ze zijn sinds de LoopAward vorig jaar gegroeid van 50 naar meer dan 60 gemeenten!

Wandeling in het Flevopark

LoopAward 2021 

Kortom, deelname aan de LoopAward heeft veel teweeggebracht bij deze initiatieven. Heb jij nou een mooi initiatief dat echt niet gemist mag worden? Stuur hem snel in!