Veilige omgeving

omgeving

Een omgeving kan als veilig of onveilig worden ervaren. Denk aan verkeersveiligheid of sociale veiligheid. Als mensen een omgeving als onveilig ervaren, dan kan dit een drempel zijn om te gaan lopen.

De veiligheid van de omgeving is feitelijk een basisvoorwaarde. Als de omgeving echt onveilig is, is het nodig om hulp te zoeken bij gemeente of handhaving. Het realiseren van een veilige oversteekplaats, kan de ervaren verkeersveiligheid bijvoorbeeld al flink verbeteren. Meer toezicht in het park verbetert de sociale veiligheid.

Gaat het meer over hoe mensen de veiligheid ervaren, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld door de omgeving aantrekkelijker te maken. Of door mensen te helpen met een gevoel van (sociale) onveiligheid om te gaan. Bij dat laatste kunnen als-dan-intenties helpen. Bijvoorbeeld: ‘als het donker is, dan loop ik samen met iemand anders’. Een andere invalshoek: mensen op sleeptouw nemen en laten ervaren dat het minder onveilig is dan ze wellicht denken.

Klik op een techniek voor een beschrijving en om te zien of er een praktijkvoorbeeld beschikbaar is waarin deze techniek – mogelijk voor een andere doelgroep – is toegepast.


Beïnvloedingstechniek

Als-dan-intenties stimuleren

Als-dan-intenties helpen bij het bereiken van persoonlijke beweegdoelen.

Met 4 praktijkvoorbeelden

Beïnvloedingstechniek

Omgeving aantrekkelijk maken

Mensen lopen liever in een aantrekkelijke omgeving; denk aan weinig verkeer, veel groen, een prettig looppad, weinig zwerfvuil.

Met 7 praktijkvoorbeelden

Beïnvloedingstechniek

Laten ervaren

Laten ervaren is praktisch en direct laten voelen welke positieve gevolgen lopen kan hebben.

Met 6 praktijkvoorbeelden