Lopen, groen en verdichting

In deze werkgroep ontwikkelen de verschillende organisaties en disciplines gezamenlijk een denkkader dat bijdraagt aan het realiseren van meer loopvriendelijke en groene steden. Het denkkader bestaat uit basisprincipes en voorwaardelijke condities die voortkomen uit goede (nationale en internationale) voorbeelden.

Schaalniveaus:

  1. Gebiedsgericht/projectniveau
  2. Onderhoud/straatniveau

Space2Move — ruimte voor bewegen in de regio Arnhem-Nijmegen

Nederlandse volwassenen zitten gemiddeld negen uur per dag en zijn hiermee Europees kampioen zitten. Dat is nog eens een titel. Dit brengt substantiële gezondheidsrisico’s met zich mee. Vele initiatieven om deze levenswijze aan te pakken blijken onvoldoende effect te hebben. Daarom vond Provincie Gelderland het tijd voor een andere strategie.

Zo kwam Space2Move tot leven. Dit project heeft als doel om mogelijkheden voor actieve mobiliteit, dus lopen en fietsen, te vergroten in onze leefomgeving. Daarnaast ook om mensen die weinig bewegen te verleiden meer te gaan lopen en fietsen als vast onderdeel in hun dagelijks leven. Het pilotgebied voor dit project is de regio Arnhem-Nijmegen. In eerste instantie is het uitgangspunt wijken, daaropvolgend op schaalniveau stad en daarna regio. 

Er worden maatregelen genomen in het fysieke domein en gekeken hoe deze aanzetten tot meer- en actiever bewegen en in welke manier dit leidt tot positieve gezondheidseffecten. Het onderzoek stimuleert mensen die weinig bewegen om 10 tot 20 minuten te lopen en/of fietsen per dag. Het onderzoek bestaat uit een onderzoeksproject, experimenteren via pilot projecten en het ontwikkelen van nieuwe publiek-private samenwerkingen. De onderzoeken moeten leiden tot suggesties voor locatie-specifieke interventies in de bebouwde omgeving zowel als algemene ontwerprichtlijnen. 

Natuurlijk FitStap

Natuurlijk Fitstap, Flevopark, lekker aan de wandel door het groen

Natuurlijk FitStap heeft als doel om meer ruimte voor lopen te stimuleren bij burgers. Er ligt een focus op ouderen, mensen met een beperking of een chronische aandoening en mensen die onvoldoende bewegen. Deze groepen worden gestimuleerd meer te gaan lopen en vaker de natuur of het groen in te gaan, de stad uit. Ook worden mensen bewust gemaakt van het feit dat wandelen in de natuur bijdraagt aan de gezondheid, welzijn en de betrokkenheid bij hun eigen omgeving.

De kern van Natuurlijk FitStap bestaat uit een wekelijkse begeleide wandeltraining van 60 minuten, met na afloop een groepsgesprek van 30 minuten zowel als twee zelfstandige wandeltrainingen van ook elk circa 60 minuten. Op deze manier worden de doelgroepen gestimuleerd om contacten te leggen en om naast het (wandel)aanbod dat Natuurlijk FitStap biedt ook zelf wandelactiviteiten te gaan ondernemen. 

Na afloop van Natuurlijk FitStap bewegen deelnemers zich meer én op een gezondere wijze. Zij zijn beter in staat hun gedragsveranderingen zelf te sturen dan bij aanvang. Ook is het belangrijk dat deelnemers blijven bewegen na de interventie. Met een landelijk netwerk van gratis natuurwandelen wordt dat gemakkelijke gemaakt. Hier wordt tijdens het programma aandacht aan besteed en naar verwezen, zodat deelnemers ervan op de hoogte zijn.  

Dit unieke en laagdrempelige programma, waarmee wordt bijgedragen aan het welzijn van mensen én men tevens op een structurele manier wordt gestimuleerd tot een actieve en gezonde leefstijl past perfect bij Ruimte voor Lopen. 

>