sCOOL2walk: de lopende schoolbus!

Hét duurzame en gezonde alternatief voor de auto: kinderen dagelijks veilig lopend naar school. Via de sCOOL2walk-app melden ouders hun kinderen aan voor geplande wandelroutes, begeleid door vaste vrijwilligers of ouders. Kinderen sluiten aan bij digitale bushaltes. In plaats van tijdelijke campagnes en afnemende motivatie biedt de app een blijvende oplossing voor structurele gedragsverandering: ouders kunnen vooruit plannen en vertrouwen op de continuïteit van de ingerichte routes en begeleiding. Dit resulteert in veiligere, autovrije schoolzones en duurzame, flexibele mobiliteitskeuzes.

Wat heeft het initiatief teweeg gebracht en bij wie?
In Barcelona, Siggiewi (Malta) en Riga zijn in 3 maanden al 125 wandelingen gemaakt met deelname van 103 ouders, 45 tieners, 60 (lage)schoolkinderen en 12 vrijwilligers. Resultaat: 50-70% verbetering in veiligheidsbewustzijn, 50-100% afname van autogebruik, 83-87,5% toename in sociale cohesie. De laagdrempelige manier van samen plannen werd gezien als een kans om sociaal veilige buurten te creëren en onderlinge banden op te bouwen. De motivatie en het plezier van deelnemers nam sterk toe, en het enthousiasme van kinderen was dé sterke overtuiging voor andere mobiliteitskeuzes bij ouders.

Aan welke ambitie(s) van Ruimte voor Lopen draagt uw initiatief bij?
Lopen wordt gestimuleerd
Voorbeeld: communicatieprojecten/campagnes, begeleiding of kennisprojecten De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Voorbeeld: innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep

Ruimtelijk of maatschappelijk initiatief?
Het maatschappelijke initiatief heeft ervoor gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen

Download de inzending