Leiden roept 2024 uit tot Jaar Van de Voetganger

Onze partner en voormalige LoopAward-winnaar gemeente Leiden heeft dit jaar uitgeroepen tot #JaarVanDeVoetganger. Samen met de Voetgangersbeweging Leiden laat zij aan de inwoners zien wat de gemeente doet om de positie van de voetgangers te verbeteren. En geeft ze tips om meer ruimte voor lopen te creëren.

Heel 2024 is er aandacht voor verschillende onderwerpen die het lopen raken. Bijvoorbeeld: ontwerp, inclusie en toegankelijk. Gemeente Leiden: “We creëren een buitenruimte waar de voetganger de ruimte krijgt die die verdient. Verkeersveilige situaties, brede stoepen, fijne routes en dat alles goed toegankelijk voor iedereen. Ook is er aandacht voor bewegen en gezondheid tijdens de Dag van de Lunchwandeling.”

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Ik ben trots dat Leiden samen met de Voetgangersbeweging 2024 heeft uitgeroepen tot het Jaar van de Voetganger. Samen met deze belangenvereniging zetten we de plek van de voetganger dit jaar extra in het zonnetje, zo willen we aandacht geven aan deze verkeersdeelnemers. Zij verdienen het om op een verkeersveilige en toegankelijke manier in de stad te kunnen vertoeven. Daarnaast willen we ook aan de stad laten zien dat lopen vooral ook heel leuk en gezond is. Het Jaar van de Voetganger is voor iedereen. Iedereen is elke dag wel even voetganger.”

Beleidsprogramma Voetganger 2020-2030

Het Jaar van de Voetganger is geboren uit het beleidsprogramma Voetgangers 2020-2030, waarin Leiden 10 actiepunten benoemt om lopen meer ruimte te geven. Zo worden de pijlen gericht op het obstakelvrij maken van stoepen en het verbeteren van de veiligheid van looproutes. Dit laatste doet ze door drukke gebieden en oversteekplaatsen overzichtelijker te maken. Ook komen er rust- en verblijfsplekken langs bestaande wandelroutes, de bewegwijzering wordt duidelijker en er komt een speciale oversteekwijzer. “Zo zorgen we dat iedereen lopen, met een rolstoel of een wandelwagen overal kan komen.”

Lees meer over het Jaar van de Voetganger op de site van gemeente Leiden zelf.