Singelpark Leiden winnaar van eerste LoopAward

Op 8 oktober maakte jurylid Daan Zandbelt tijdens het Nationaal Voetgangerscongres de winnaar van de LoopAward 2020 bekend. Het Singelpark Leiden is door de jury verkozen tot winnaar. Van de 29 ingediende initiatieven waren er nog vier genomineerden over, de jury heeft zich nogmaals over deze initiatieven gebogen en waren tenslotte unaniem in hun oordeel: Singelpark Leiden heeft veel impact, vormt een bron van inspiratie en sluit perfect aan bij de doelen van Ruimte voor Lopen.

Singelpark Leiden
Het Singelpark is een kilometerslang stadspark langs het water van de singels van Leiden. Door het Singelpark zijn oude verdedigingswerken rondom de oude binnenstad verbonden met bruggen en parken. Met bijna zeven kilometer park en ruim tien kilometer aan wandelpaden is het Singelpark onderdeel van verbindingen naar en door de binnenstad. Het park is geïnitieerd door de gemeente Leiden.

De jury koos voor het Singelpark omdat het een sterk voorbeeld is van de flexibiliteit van onze steden en dorpen. Het Singelpark is daarmee illustratief voor de gelaagde stad en een bredere maatschappelijke beweging waarbij omgevingskwaliteit, lopen en fietsen, vergroening en klimaatadaptatie steeds belangrijker worden. Het project en de geleerde lessen kunnen daarmee als inspiratie dienen voor een hele reeks steden en dorpen met bijvoorbeeld voormalige bolwerken. Daarnaast hebben ook inwoners en bedrijven uit Leiden actief mee kunnen werken aan het ontwerp en de realisatie van het Singelpark. Daarmee is het meer dan een gemeentelijk project geworden. Tot slot was het oordeel van de jury dat het Singelpark in brede zin bijdraagt aan de doelen van Ruimte voor Lopen. 

Jury: “Er was een grote diversiteit aan inzendingen en dit was ook terug te zien in de genomineerden. Het was daarom geen makkelijke keuze, maar het Singelpark stak er net iets bovenuit. Alle initiatieven samen tonen de maatschappelijke relevantie van Ruimte voor Lopen aan en daar zijn wij als jury erg blij mee.”

De andere genomineerden waren ‘Dorpsommetje’, ‘Gezond Natuur Wandelen’ en ‘Vitamine ABC’.

LoopAward
Voor de eerste keer is er een award uitgereikt voor het beste loopinitiatief in Nederland. De LoopAward is een initiatief van platform Ruimte voor Lopen en is een prijs die wordt uitgereikt aan een Nederlands initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten).De jury bestaat uit Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, Manon Vanderkaa, Directeur KBO-PCOB en Albertine van Vliet-Kuiper, o.a. voorzitter van Samen Werkt Beter.