Overzichtsdocument over het concept ’15-minutenstad’. Eerst worden de ontwerpprincipes van dit kader uitgelegd. Vervolgens worden enkele veel voorkomende dilemma’s uit de praktijk genoemd en behandeld. Tot slot worden twee voorbeelden behandeld van nieuw te ontwikkelen wijken die worden ontwikkeld aan de hand van dit principe.
Magazine Lopen over de 15-minutenstad.
Derk van der laan schreef voor het magazine LOPEN een artikel naar aanleiding van de publicatie: De 15-minutenstad. Hoe doe je dat? ‘Het begrip ‘De 15-minutenstad’ kwam het afgelopen jaar op allerlei plekken dicht(er)bij, in binnen- en buitenland. Ook groeide het aantal uitgesproken voor- en tegenstanders. Ondertussen loopt ons mobiliteitssysteem vast. Wanneer we op dezelfde voet doorgaan, raken leefbaarheid, bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit verder in de knel.’schrijft Van der Laan online.
Goede bereikbaarheid is cruciaal voor het functioneren van onze samenleving. Of het nu gaat om kantoren, woningen, scholen, ziekenhuizen of bedrijventerreinen. Maar hoe breng je die bereikbaarheid in kaart? Movares ontwikkelden een model dat snel en overzichtelijk de multimodale bereikbaarheid laat zien van elke plek in Nederland: de Movares Verbindingswijzer.
Snelwerkende analysetool Dit bereikbaarheidsmodel maakt gebruik van ‘open data’, zoals openbaar vervoersdata (zogeheten GTFS-bundels) en data van het Nationale Dataportaal Wegverkeer. Door deze data op een innovatieve manier te combineren, kan met de Verbindingswijzer vanaf elk willekeurig punt in Nederland worden bepaald binnen welke tijd je op de plaats van bestemming bent. Dit gaat een stuk sneller dan met een traditioneel vervoermodel en geldt voor alle vormen van verplaatsing: te voet, per fiets, auto of openbaar vervoer of met combinaties hiervan.
Alle resultaten worden heel overzichtelijk in beeld gebracht. Door hier vervolgens sociaaleconomische gegevens aan toe te voegen, ontstaat ook inzicht in ‘de kansen voor mensen’. Hoeveel arbeidsplaatsen zijn er binnen een x aantal minuten reizen, of hoeveel onderwijslocaties? Met de Verbindingswijzer kunnen ook dit soort analyses worden gemaakt.
Verbindingswijzer in Magazine LOPEN
Parijs introduceerde het concept van de 15-minutenstad. Utrecht deed er een schepje bovenop, en was de eerste stad in Nederland die de ambitie uitsprak om een 10-minutenstad te willen worden. Maar wat houdt het concept nu precies in? Hebben we het over fiets- of loopafstand, en welke basisvoorzieningen zijn in de gegeven tijd te bereiken? Marco Duijnisveld en Wietse te Morsche van Movares helpen gemeenten om meer inzicht te krijgen in de loop- en fietsafstanden. Op weg naar een 15-minutenstad die aansluit bij het karakter van de gemeente.