Masterclass Loop!

Herhaald wegens succes

Hoe maak je een stad loopvriendelijk? Verschillende steden schrijven al in hun omgevingsvisie dat lopen belangrijk is, maar hoe geef je handen en voeten aan deze uitspraak? Wat betekent dat concreet?  In deze masterclass krijg je uitgebreid antwoord, je hoort en ziet hoe andere steden hier al voortvarend mee aan de slag zijn gegaan en je krijgt inzicht in de keuzes die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van ruimte.  

STOP en leer 

Deze masterclass neemt je mee in het omgekeerd ontwerpen op basis van het STOP-principe, waarbij de aandacht allereerst uitgaat naar voetgangers (stappers), dan naar fietsers (trappers), gevolgd door openbaar vervoer en personenwagens. Wat betekent dit in de praktijk voor voetgangers en ook voor andere verkeersdeelnemers? Hoe ziet een goed netwerk van looproutes eruit? Hoe richt je de omgeving zo in dat je mensen daadwerkelijk verleidt vaker en verder te lopen?  Je hoort van collega’s waar zij tegenaan lopen en welke oplossingen zij al hebben gevonden. Gaststad Utrecht, voorloper op voetgangersgebied, vertelt over de leerpunten en uitdagingen die de stad kent.  
En: je leert bewust kijken door de ogen van een voetganger. Na de masterclass weet je wat ze nodig hebben en hoe je dat voor elkaar krijgt. Volg de masterclass en ga daarna vol nieuwe kennis en inspiratie aan de slag! 

Doel van de dag 

Tijdens deze masterclass delen we praktijkkennis over het loopvriendelijk maken van stad en dorp. Tijdens een wandeling kun je zelf ervaren wat wel en niet werkt. Ook is er gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.   

Programma 10:00 – 16:30 uur

 • Kennismaken en introductie 
 • Lecture  
  – Aandacht voor lopen 
  – Wat wil de voetganger? 
  – STOP-principe, 15 minutenstad, netwerken voor voetgangers 
  – Oversteekplaatsen
  – Ruimte voor lopen en verblijven 
  – Aantrekkelijke looproutes 
 • Ervaringen van de gemeente Utrecht 
 • Met eigen ogen – wandeling door de stad* 
 • Lessons learned 

* We maken een wandeling van zo’n 4 kilometer door de binnenstad, het stationsgebied, langs nieuwbouw en langs een gebied dat heringericht wordt.  

Dit neem je mee 

Na deze masterclass kijk je op een andere manier naar je eigen stad of dorp, ben je geïnspireerd door voorbeelden uit binnen- en buitenland en kun je je nieuwverworven kennis over lopen doelgericht inzetten in je werk.   

Voor wie 

 • Stadsmakers: stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, mobiliteitsdeskundigen, verkeerskundigen.  
 • Strategen op het gebied van ruimtelijke ordening en mobiliteit.  

Neem een collega mee 

Omdat een loopvriendelijke omgeving ook een rol speelt bij andere beleidsafdelingen, kan het goed werken om een collega met een andere invalshoek mee te nemen.  

Belangrijk: de groepsgrootte is maximaal 25 personen. Het minimumaantal deelnemers is 12.   

Docenten 

Stedenbouwkundige Annemieke Molster en landschapsarchitect Sandra Schuit zijn je docenten. Recent verscheen hun boek Loop! tien ontwerpprincipes voor een loopvriendelijke omgeving.