Uitwerken kwaliteitseis aantrekkelijkheid

Wat maakt dat lopen prettig, leuk en inspirerend is? Dit onderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de aspecten die van invloed zijn op de beleving van looproutes. 

Het project moet leiden tot een publicatie die betrokkenen uit het werkveld handreikingen biedt bij het ontwerpen en inrichten van infrastructuur voor voetgangers. 

Naast een beschrijving van de impact en definitie van de kwaliteitseis ‘aantrekkelijkheid’ zal de focus in de publicatie vooral liggen op de parameters die op de eis van invloed zijn en de uitwerking van deze parameters in aspecten. Het gaat dan om aspecten als onder meer afwisseling en verrassing, bescherming tegen weer en wind, sociale controle, levendigheid van de omgeving, kwaliteit van de ruimtelijke omgeving, relatie tussen inrichting en verwachtingspatroon, vindbaarheid, oriëntatie-mogelijkheid.

Aanbevelingen mengen fietsers en voetgangers


Dit project doet aanbevelingen over onder welke condities fietsers en voetgangers verantwoord gemengd gebruik kunnen maken van de openbare ruimte uit oogpunt van veiligheid, toegankelijkheid en beleving. Met name in gebieden waar in grote getalen fietsers en voetgangers aanwezig zijn. 

De aanbevelingen kunnen onder andere betrekking hebben op wanneer fietsers wel of niet worden toegelaten in voetgangersgebieden, op maatregelen hoe fietsers kunnen worden geweerd uit straten en gebieden, op condities onder welke fietsers en voetgangers op een verantwoorde manier kunnen worden gecombineerd, op inrichtingsmaatregelen die genomen kunnen worden als fietsers en voetgangers worden gemengd en op welke intensiteiten gecombineerd kunnen worden met welke wegbreedtes.

Herverdelen openbare ruimte

“Hoe kunnen we gemeenten helpen bij de herverdeling van de openbare ruimte ten gunste van actieve mobiliteit, zoals lopen en fietsen?” Het doel van dit project is om invulling te geven aan deze kennisvraag. 

Het gaat hierbij om het concretiseren van de ruimteclaim voor lopen, ook in relatie tot de ruimteclaim van andere modaliteiten. Een eerste stap is het inventariseren van cases op het gebied van de herverdeling van de openbare ruimte ten gunste van de actieve mobiliteit. De onopgeloste cases worden dan gebruikt om kennisbijeenkomsten te organiseren om de case mogelijk een stapje verder te brengen.

Natuurlijk FitStap

Natuurlijk Fitstap, Flevopark, lekker aan de wandel door het groen

Natuurlijk FitStap heeft als doel om meer ruimte voor lopen te stimuleren bij burgers. Er ligt een focus op ouderen, mensen met een beperking of een chronische aandoening en mensen die onvoldoende bewegen. Deze groepen worden gestimuleerd meer te gaan lopen en vaker de natuur of het groen in te gaan, de stad uit. Ook worden mensen bewust gemaakt van het feit dat wandelen in de natuur bijdraagt aan de gezondheid, welzijn en de betrokkenheid bij hun eigen omgeving.

De kern van Natuurlijk FitStap bestaat uit een wekelijkse begeleide wandeltraining van 60 minuten, met na afloop een groepsgesprek van 30 minuten zowel als twee zelfstandige wandeltrainingen van ook elk circa 60 minuten. Op deze manier worden de doelgroepen gestimuleerd om contacten te leggen en om naast het (wandel)aanbod dat Natuurlijk FitStap biedt ook zelf wandelactiviteiten te gaan ondernemen. 

Na afloop van Natuurlijk FitStap bewegen deelnemers zich meer én op een gezondere wijze. Zij zijn beter in staat hun gedragsveranderingen zelf te sturen dan bij aanvang. Ook is het belangrijk dat deelnemers blijven bewegen na de interventie. Met een landelijk netwerk van gratis natuurwandelen wordt dat gemakkelijke gemaakt. Hier wordt tijdens het programma aandacht aan besteed en naar verwezen, zodat deelnemers ervan op de hoogte zijn.  

Dit unieke en laagdrempelige programma, waarmee wordt bijgedragen aan het welzijn van mensen én men tevens op een structurele manier wordt gestimuleerd tot een actieve en gezonde leefstijl past perfect bij Ruimte voor Lopen. 

Uitrol en doorontwikkeling Stad te Voet

Stad-te-Voet is een routeconcept, uitgaande van het principe dat iedereen vlakbij huis veilig en aantrekkelijk moet kunnen wandelen.

Gezocht wordt naar wandellijnen vanuit logische punten in het centrum van een stad of (groot) dorp naar het buitengebied en omgekeerd, via de meest aantrekkelijke routes door woonwijken. Bij de analyse en ontwikkeling van de wandellijnen wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale organisaties en buurtbewoners. En er wordt nagegaan hoe barrières zoals grote wegen, spoorlijnen, waterwegen en onaantrekkelijke (bedrijven)terreinen kunnen worden geslecht. Samen vormen de wandellijnen een gemarkeerd en breed gedragen routenetwerk dat de kern en ommeland met elkaar verbindt. Inmiddels zijn er in Nederland 3 Stad-te-Voet® projecten uitgerold: Utrecht, Apeldoorn en Park Lingezegen. Vrijwel alle steden en grotere dorpen zijn geschikt; overal willen mensen wandelen vlakbij huis. 

Dit project is erop gericht om de komende jaren samen met partners in meer steden en dorpen het concept uit te rollen. Eerste stap is de ‘werving’ van meer steden/dorpen.

Inzicht in acceptabele loopafstanden

Een belangrijk aspect dat bepaald of mensen gaan lopen is hun inschatting of ze de afstand beloopbaar vinden.

De loopafstand die mensen acceptabel vinden is echter geen vaste factor en is van meerdere objectieve maar ook subjectieve aspecten afhankelijk. Inzicht in de factoren die bepalen wat mensen onder welke omstandigheden een acceptabele loopafstand (of looptijd) vinden is nodig om gericht aanbevelingen te kunnen doen over ontwerpen op stedenbouwkundig niveau en netwerkniveau. Het project zal bestaan uit een literatuurstudie, een gespreksronde met deskundigen en veldonderzoek. De opgedane kennis zal onder meer de huidige tabellen in het ASVV (handboek voor wegontwerp binnen de bebouwde kom van CROW) vervangen.

>