Pad van de Vrijheid

De stichting Pad van de Vrijheid heeft in 2019/2020 een wandelroute van ongeveer 150 km gerealiseerd in een wijde lus rondom Wageningen. De route gaat door mooie natuurgebieden en langs plaatsen die belangrijk waren in WO II. De wandelgids biedt veel informatie over wat er ter plekke gebeurd is en veel inspiratie over vrijheid, en over het effect van wandelen in de natuur.
In het vervolgproject Vrijheid gaan we 13 podcasts en een app maken, door de etappes met 13 gastsprekers lopen en met hen in gesprek over diverse aspecten van vrijheid. De podcasts zullen op de site worden aangeboden.

Wat heeft het initiatief teweeg gebracht en bij wie?
Veel mensen zijn de route gaan lopen en waren er enthousiast over, zoals ook bleek uit reacties op de website www.padvandevrijheid.nl. Veel mensen hebben er hun vakantie aan besteed om de route te gaan lopen. De 2000 exemplaren van de eerste druk zijn bijna uitverkocht. Een tweede druk zal in het najaar verschijnen. Het bewustzijn over de oorlog en vrijheid en het beter kennen van deze regio is vergroot, en het genieten van het lopen. Ook is er samenwerking gekomen met de gemeente om mensen met de route te laten kennismaken, en is verbinding tot stand gebracht met de Liberation Route Europe. Daarnaast zijn we bij de laatste 5 nominaties voor de Wandelroute 2021 van de Benelux gekomen.

Aan welke ambitie(s) van Ruimte voor Lopen draagt uw initiatief bij?
Lopen wordt gestimuleerd
Voorbeeld: communicatieprojecten/campagnes, begeleiding of kennisprojecten De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Voorbeeld: innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep

Ruimtelijk of maatschappelijk initiatief?
Het maatschappelijke initiatief heeft ervoor gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen

Download de inzending