Advies: promoot Groningen meer als wandelprovincie

Provincie Groningen bungelt onderaan in het lijstje van hotelovernachtingen. Slechts 203.000 in juni. Hoog  tijd om de vrijetijdseconomie meer in de spotlights te zetten. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor lopen, zo concludeert bureau Ginder in haar onderzoeksrapport. “De provincie biedt een unieke kans om niet alleen fysiek, maar ook mentaal tot rust te komen.”

In het rapport wordt wandelen door de uitgestrekte landschappen in Groningen gepresenteerd als een ervaring op het gebied van zingeving, bezinning en verbinding met de natuur. Dit sluit aan bij de algemene trend van ‘slow tourism’. Een vorm van toerisme die gericht is op tot rust komen, de ruimte voelen en dichter bij jezelf komen.

Zingevingstoerisme

Eén van de speerpunten in de Groningse wandelstrategie is daarom het zingevingstoerisme. Een concept dat verder gaat dan alleen het lichamelijke aspect van wandelen; de focus ligt veel meer op de spirituele en reflectieve dimensies van lange wandeltochten. Denk aan pelgrimsroutes, waarvoor het rustige en soms verlaten landschap van Groningen dé perfecte achtergrond is.

Het advies is daarom om van Groningen een echte wandelprovincie te maken. Lees meer in het rapport: ZIN IN GRONINGEN.