“Dat patiënten positieve energie krijgen, bijvoorbeeld van wandelen, vind ik heel belangrijk.”

Aan de lijn hebben we GGZ Drenthe verpleegkundige Gina Haan. Zij bedacht voor de GGZ Drenthe locatie in Assen de wandelhalte. Een verzamelplek voor mensen die graag samen willen wandelen, vat ze samen. “Op de wandelhalte staan een aantal tijden. Op die momenten kunnen mensen ernaartoe gaan om te wandelen met andere wandelliefhebbers.”

De reden dat ze de halte heeft bedacht, is vooral preventie. “Ik vind het heel erg belangrijk dat mensen positieve energie krijgen. Die hebben en houden. Wandelen draagt daar enorm aan bij. Het helpt je om sneller te herstellen als je minder goed in je vel zit. Bovendien gaat er een preventieve werking vanuit: wandelen voorkomt geestelijke gezondheidsproblemen. Wie loopt, wordt mentaal sterker. Dat zie je bij iedere vorm van lichaamsbeweging.”

Verbindend

Daarnaast vind de verpleegkundige het heel mooi om te zien hoe het mensen verbindt. “De halte is voor iedereen. Hier kun je verbinding krijgen met elkaar. In principe kom je erheen op eigen initiatief, maar het idee is dat er meerdere mensen op vaste tijden komen. Zodat je samen kunt wandelen, op de tijden die jou uitkomt. De wandelhalte staat op de zogenaamde Beleefroute, een wandelroute van ruim drie kilometer over ons mooie, groene ggz-terrein. Daar kun je over wandelen met jouw maatje door de paarse pijlen te volgen, maar je kunt ook een andere route lopen.”

Hoe wordt de wandelhalte ontvangen?

Naast patiënten en omwonenden maken medewerkers van de GGZ Drenthe zelf ook gebruik van de wandelhalte. Zo vertelt Gina dat ze heeft begrepen dat de psychomotorische therapeuten de halte inzetten tijdens hun sessies. Wel met de kanttekening dat het initiatief nog in de kinderschoenen staat. “Ik verwacht dat we van daaruit voort kunnen borduren. De halte nog aantrekkelijker maken. Hiervoor gaan ideeën verzamelen, bijvoorbeeld door middel van een brievenbus waar je je idee kan achterlaten. Dat is lekker laagdrempelig en dan kan iedereen feedback geven als ze er staan.”

Uitbreidingsplannen

Gina heeft al een aantal ideeën voor het vervolg van de wandelhalte. “De GGZ Drenthe wandelhalte is nu echt nog in de testfase. Wel hebben we idee om het uit te breiden. Het zou fantastisch zijn als er meer wandelhaltes komen, bijvoorbeeld ook op andere vestigingen. Bovendien hebben we het idee om onze buurorganisatie Vanboeijen bij het plan te betrekken, zodat haar bewoners de halte ook kunnen gebruiken. Vanboeijen is een woonorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en heeft ook een aantal mooie wandelroutes. Door hierin samen op te trekken kunnen we samen meer betekenen voor de omgeving.”

Gina haar ultieme droom voor de GGZ Drenthe wandelhalte?

“Dat het op andere vestigingen navolging vindt is mijn ultieme droom. Dat zou ik echt fantastisch vinden!”, klinkt ze enthousiast. “Het liefst door heel Nederland, zodat ons land gezonder wordt. Ik weet niet alleen uit onderzoek dat wandelen werkt, maar ook vanuit eigen ervaring. Ik wandel heel graag! Inmiddels werk ik op de GGZ Drenthe locatie in Beilen, dus een wandelhalte zou hier zeker een uitkomst zijn.”    

Wil je meer weten over de wandelhalte? Kijk eens op de site van GGZ Drenthe.