Genomineerden LoopAward 2024 bekend

Een week voor het Nationaal Voetgangerscongres zijn de genomineerden van de LoopAward 2024 bekend. Twee initiatieven in de categorie ‘ruimtelijk’ en drie in de categorie ‘maatschappelijk’ maken kans op de prijs, die op 10 oktober in Nijmegen uitgereikt zal worden.

Sinds 2020 wordt de LoopAward jaarlijks uitgereikt aan de beste loopinitiatieven in Nederland die bijdragen aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten). Hiervoor hanteert de jury, bestaande uit Wouter Veldhuis (voorzitter), Bruno Bruins en Karen van Ruiten een aantal criteria:

  • Lopen wordt gestimuleerd
  • De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
  • Lopen is integraal onderdeel van beleid, ontwerp en/of beheer

Met deze criteria in het hoofd heeft de jury alle inzendingen beoordeeld, wat resulteert in de volgende genomineerden (in willekeurige volgorde):

Genomineerden LoopAward Maatschappelijk

De Groene Connectie

De Groene Connectie nodigt uit om te wandelen in Rotterdam-West. Dit groene en gezonde wandellint van 8 km is in kaart gebracht door een coalitie van 20 initiatieven in Rotterdam West.

Een sterk punt van De Groene Connectie is dat heel veel publieke en private partijen samen optrekken, waaronder de huisarts, de wijkraad en de gemeente. Het feit dat veel groene initiatieven samenwerken in De Groene Connectie maakt het echt een verbindingsroute, aldus de jury.

Het Zilte Pad

Het Ziltepad is een initiatief van de Stichtingen Groninger Kerken & Alde Fryske Tsjerken. De lange afstandsroute loopt van kerk naar kerk langs de waddenkust en verbindt het cultureel erfgoed aan het bijzondere landschap van Werelderfgoed, de unieke dorpen en de bewoners aan het thema bezinning.

De jury roemt de culturele component van Het Zilte Pad en de moderne manier waarop het thema bezinning tot uiting komt met een podcast. Daarnaast is de gemeenschapszin die het in zich heeft een pluspunt.

Nostalgie langs de Vliet

Nostalgie langs de Vliet is een steeds wisselende wandelroute voor 55+ers in/door de gemeente Leidschendam-Voorburg (en Stompwijk) met verschillende afstanden (2, 4, 7, 9 km), waarbij onderweg beweegoefeningen te vinden zijn.

Positief aan Nostalgie langs de Vliet is volgens de jury dat er met verschillende afstanden is gewerkt. Iets wat in coronatijd is opgezet bewijst een lange adem te hebben. Daarnaast is het een mooi voorbeeld van hoe wandelen de eenzaamheid onder ouderen kan bestrijden.

Genomineerden LoopAward Ruimtelijk

IJssel Route

Het centrum van Steenderen was stenig en stond vol met geparkeerde auto’s. De auto stond centraal en voor fietsen en lopen was weinig ruimte. De IJssel Route transformeert dit stenige doorgaande dorp naar een groen dorp met verblijfskarakter waar je wordt gestimuleerd te lopen, te fietsen en om elkaar te ontmoeten.

De jury is onder de indruk van het feit dat de wandelroute niet alleen een fysiek effect heeft maar ook de sociale en mentale gezondheid bevordert. En in een tijd waarin de ruimte schaars is en je het territorium moet winnen van de ander vindt de jury het dapper dat je de auto het dorp uit schuift en ruimte maakt voor de voetganger.

Malburgen

Dit is een route voor mens, plant en dier die de twee sociaal-economisch zwakke wijken Malburgen-West en Malburgen-Oost met elkaar verbindt. De route is in co-creatie met de bewoners gerealiseerd, wat als groot pluspunt door de jury wordt genoemd. Een goed voorbeeld van hoe je met ruimtelijke ingrepen maatschappelijk impact kunt maken, vindt de jury.