Veiliger en prettiger in loopvriendelijke stad

Als kind wandelde ze al veel, vertelt Eline Augustijn. En nu werkt ze bij Arcadis aan loopvriendelijke steden. “Het wordt veiliger, prettiger als mensen lopen.”

Onderbelicht thema
Eline heeft aan Hogeschool Windesheim in Zwolle de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – mobiliteit gevolgd. Eline heeft de tijd genomen voor het kiezen van een opleiding. “Ik wist niet goed wat ik wilde gaan doen. Toen ik deze opleiding tegen kwam was ik eruit: ik vind het vakgebied inhoudelijk interessant en het past bij mijn kwaliteiten. De technische kant van het vak in combinatie met het gedrag van de mens, vind ik erg boeiend.”

Het thema lopen werd niet expliciet aangeboden tijdens de opleiding.  “Voor de auto, fiets en openbaar vervoer zijn handleidingen en richtlijnen gemaakt in het vakgebied. Voor de voetganger was dat er niet.” Lopen is binnen het onderwijs en het vakgebied een nieuw en onderbelicht thema, merkt Eline op.

Jong geleerd
Bij Eline is lopen met de paplepel ingegoten. Haar ouders waren lid van een wandelgroep. In haar jeugd heeft ze heel wat tochten gemaakt. En jong geleerd is oud gedaan. Laatst nog heeft Eline de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Ze is een echte kilometervreter.
Het belang van goed beleid, ontwerp, aanleg en onderhoud is voor deze wandelfanaat duidelijk. “Een loopvriendelijke omgeving belangrijk. Het gaat mij er om dat we mensen die minder mobiel zijn faciliteren. Toegankelijkheid maar ook duurzaamheid, gezondheid en veiligheid zijn voor mij essentiële factoren.”

Disbalans
Eline merkt dat er regelmatig een disbalans is tussen de persoonlijke en maatschappelijke voorkeur. “Men ziet liever een boom dan een auto als ze uit het raam kijken. Maar men wil wel de eigen auto voor de deur kunnen parkeren.”
Ook in stedelijk beleid is er soms een disbalans in de uitvoering op straat, ziet deze mobiliteitsdeskundige. “De harde richtlijnen voor het autoverkeer voeren vaak de boventoon. Ik wil er graag iets tegenover zetten. Ik pleit er voor dat we aandacht hebben voor verschillende doelgroepen in verschillende gebieden. Binnenstedelijk mag de voetganger echt op de eerste plaats komen!”
 
Eline is na het afronden van haar studie gaan werken bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis in het team Veilige en Duurzame Mobiliteit. Haar collega’s delen hetzelfde gedachtegoed. Dat werkt fijn; iedereen richt zich op veilige en actieve mobiliteit voor een prettige leefomgeving.

Klik hier om het onderzoek van Eline ‘Een stap vooruit naar een STOMP-stad’ te lezen.