Minder vaak obesitas en diabetes in voetgangersvriendelijke gebieden

In steden waar voetgangers ruime baan krijgen, komen extreem overgewicht en diabetes minder vaak voor. Dat laat een meta-studie zien, waarin onderzoekers van de universiteit Toronto 170 eerdere wetenschappelijke onderzoeken onder de loep namen.

Werken aan gezondheid kan dus door gebieden te transformeren in groene, aantrekkelijke straten en pleinen. Waar het veilig en aangenaam is om te wandelen, te fietsen of het ov te nemen. Plekken waar mensen de auto graag laten staan.

Inwoners actiever in voetgangersvriendelijke gebieden

In dit soort voetgangsvriendelijke gebieden zijn inwoners gewoonweg actiever en lopen daardoor een minder grote kans om diabetes en obesitas te krijgen. Een ongezonde leefstijl zijn een grote risicofactor bij deze ziekten. Aan één grote studie deden 32.767 mensen mee. Bij degenen die in voetgangersvriendelijke gebieden woonde, kwamen de twee ziekten in 43% van de gevallen voor. 10% minder vaak dan in gebieden waar de auto het straatbeeld bepaalt.

Bloedsuikers omhoog in ongezonde gebieden

Bij een ander onderzoek lieten 1.1 miljoen volwassenen hun bloed onderzoeken. Na acht jaar werd weer gekeken naar hun bloedsuikers en wat bleek? Als ze woonden in gebieden die minder aantrekkelijk waren om in te lopen, dan lagen de bloedsuikerspiegels maar liefst 20% hoger. Een bewijs des te meer dat lopen goed voor je is.

—-

Bron

Lees alles over het onderzoek via New Scientist: ‘Pedestrian-friendly cities have lower rates of diabetes and obesity’.