Gespot in The Guardian: ‘Het enige wat nodig is, is een korte wandeling’: hoe een paar minuten lichaamsbeweging creativiteit kan ontketenen

Krijg je je beste ideeën terwijl je naar de bushalte rent of de hond uitlaat? Onderzoekers hebben opmerkelijke verbanden ontdekt tussen beweging en creatief denken. Een recente studie toont aan dat zelfs een korte sessie van lichaamsbeweging waarbij je je hartslag verhoogt en je ademhaling versnelt, zoals wandelen, joggen of fietsen, creatief denken kan stimuleren. Het onderzoek benadrukt dat het niet alleen gaat om fitheid, maar om de daadwerkelijke beweging van het lichaam.

Creativiteit

Als je denkt: ‘Mijn baan / mijn leven is niet creatief, dus dit is irrelevant voor mij,’ denk dan nog eens goed na. Veel uitdagingen in ons leven doen een beroep op onze creativiteit, of het nu gaat om het bedenken van een bedrijfsplan, het maken van een smakelijke maaltijd van restjes, het uitvinden van een levensreddend vaccin of het vermaken van je kinderen.

“We associëren creativiteit vaak met mensen die ‘dingen maken’ – kunstenaars en architecten, dichters en toneelschrijvers,” zegt dr. Christian Rominger, een postdoctoraal onderzoeker in de gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Graz. “Maar we hebben allemaal zowel het potentieel als de noodzaak om creatief te zijn.”

Dus, als je je creatieve sappen wilt laten stromen, is een korte wandeling misschien precies wat je nodig hebt.

Lees het hele artikel in The Guardian.