Gespot bij gebiedsontwikkeling.nu: ‘Wat lopen oplevert voor de gezondheid én voor de stad’

Voor meer gemeenten kan lopen een oplossing zijn, zo denkt Filip van As. Hij is programmacoördinator van Platform Ruimte voor Lopen en komt aan het woord in een interview op gebiedsontwikkeling.nu. Een interview waarin verschillende experts hun zegje doen over wandelen. Over hoe de voetganger het onderschoven kind is, hoe de belangen van fietsers en wandelaars vaak haaks op elkaar staan en voor welke problemen lopen een oplossing kan zijn.

“De lengte van files neem toe”, zegt Van As over het laatste punt. “We hebben meer woningen nodig vanwege de bevolkingsgroei en ga zo maar door. We hebben meer ruimte nodig, maar het oppervlakte dat we hebben blijft gelijk. Lopen draagt bij aan de gezondheid, maar ook aan ruimtelijke vraagstukken.”

Niet meer op één hoop met de fietsers

Hij wijst erop dat specifiek beleid echt noodzakelijk is om de positie van de voetganger te verbeteren. “Richt een gemeente zich op alle verkeersdeelnemers tegelijk, raakt de voetganger ondergesneeuwd. (…) Een perspectiefwijziging is nodig. Lopen is meer dan alleen een vorm van verkeer. Ze ontmoeten andere lopers. Lopen is een manier om achter de voordeur vandaan te komen, uit de eenzaamheid. Lopers zijn anders dan fietsers en automobilisten onderdeel van hun omgeving.” Maar het belangrijkste argument blijft wat betreft Van As de fysieke gezondheid van de bewoners. “Als looproutes goed zijn gaat het gezondheidsniveau omhoog. Wie vanaf jonge leeftijd voldoende beweegt bouwt spieren op en voorkomt veel klachten op latere leeftijd.”

Lees het hele interview via: Wat lopen oplevert voor de gezondheid en voor de stad. Aan het woord komen verder nog Boudewijn Leeuwenburgh, voorzitter van de Voetgangersbeweging en Ashley North, wethouder klimaat, mobiliteit en financiën van Leiden.