Advies ‘Nederland sta op!’: maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend

“Grondig werk maken van meer bewegen is niet zomaar een ideetje, maar een ‘steengoed plan’”, zo vindt demissionair staatssecretaris Maarten van Oijen. Op de laatste dag van januari 2024 kreeg hij het advies ‘Nederland sta op!’ overhandigd. Een advies van de Nederlandse Sportraad waar onder andere Wandelnet een steentje aan bijdroeg.

Bewegen moet norm worden

Voldoende bewegen. Dat moet volgens ‘Nederland sta op!’ een vanzelfsprekend onderdeel worden van alledag. Op school, op de kinderopvang, thuis, in de zorg en op het werk. Nu is dat namelijk niet zo. We zijn inmiddels al vele jaren achter elkaar kampioen zitten. Om die reden roept de Sportraad het kabinet op om de regie te pakken. Om meer mensen aan het bewegen te krijgen.

Idee ‘Nederland sta op!’: staatssecretaris voor Bewegen en Sport

De regie begint volgens het advies bij de aanstelling van een speciale staatssecretaris voor Bewegen en Sport. Deze persoon coördineert de langetermijnstrategie voor bewegen, inclusief het budget. “Om bewegen weer laagdrempelig te maken, zijn structurele aanpassingen in onze gehele samenleving noodzakelijk”, zo lezen we in het document. De Sportraad adviseert om naast voorlichting in te zetten op andere stimulerende en ontmoedigende prikkels. “Daarbij kun je denken aan autoluwe straten of meer ruimte voor voet- en fietspaden, maar ook aan voldoende en uitdagende speelruimte bij een kinderdagverblijf.”

“We hebben geen tijd meer te verliezen om meer te gaan bewegen als we Nederlanders een langer gezond leven willen geven. Bewegingsarmoede is een olietanker die op onze kust afkomt en die niet meer te stoppen is met alleen een ruk aan het roer. Er is op korte termijn een koerswijziging nodig.”

Marjolein Bolhuis – Eijsvogel, tijdelijk voorzitter NLsportraad

Bron: Advies NLsportraad: maak dagelijks voldoende bewegen vanzelfsprekend.