Terugblik Nationaal Voetgangerscongres 

Gisteren was het enige echte vakevenent waar lopen in al haar facetten centraal stond: het Nationaal Voetgangerscongres. De 7e editie alweer! Met als interessante thema: ruimte maken voor de voetganger. Want lopen heeft een vlucht genomen: we wandelen meer, ontwerpen volgens het STOMP-principe staat volop in de schijnwerpers én in beleidsplannen verovert lopen een steeds prominentere plek. De stap van papieren werkelijkheid naar tastbare wandelruimte is soms ingewikkelder dan gedacht; meer dan eens wringt de schoen. 

Een vraag die daarom als rode draad door het hele Nationaal Voetgangerscongres liep, was: ‘hoe doe je dat, ruimte maken voor de voetganger?’ Een vraag die verschillende experts tijdens inhoudelijke sessies en walkshops beantwoordden door te laten zien hoe zij met kennis, expertise en concrete projecten bijdragen aan meer ruimte voor de voetganger. 

Een goed gevulde dag met veel inhoud

Terugblikkend was het een erg geslaagde dag. “Een mooie dag”, vat Birgit Cannegieter – Couwenberg samen op LinkedIn. Zij is Procesmanager & Adviseur at APPM Management Consultants. “We begonnen de dag goed met een heerlijke muzikale opening van Jacqueline Kerkhof en een mooie keynote over de sociale en economische component van voetgangersruimte door Jos Gadet.” Samen met haar collega gaf ze zelf ook een sessie. “Over het plan ‘Voor de voetganger’ dat wij met het team maken in Utrecht. Én ik heb vooral heel veel leuke nieuwe mensen leren kennen. Er ontstonden direct ideeën over hoe we de koppeling met groen (ook buiten de stad), sporten, toegankelijkheid, wetenschap en de aanpak van andere gemeenten actief kunnen leggen.” 

De organisatie achter het Nationaal Voetgangerscongres was ook erg tevreden over het verloop van de dag. “Met een recordaantal bezoekers begon het congres vanochtend met een energiek welkom en een sterke keynote”, lezen we op hun LinkedIn. 

Van walkshops tot wandeldata

Op de agenda stonden verschillende inhoudelijke sessies en walkshops (workshops waarbij je rondloopt). Goed voor de kennisuitwisseling en om nieuwe ideeën op te doen. De onderwerpen die de revue passeerden, waren onder meer: zebrapaden, wandeldata en Vlaams loopbeleid. 

Verschillende nieuwe partners sloten zich aan bij de CityDeal Ruimte voor Lopen, waaronder…

Royal HaskoningDHV

En als klap op de vuurpijl werd de LoopAward uitgereikt