“Lopen essentieel om contact met het landschap te herstellen”

“We moeten het contact met het landschap herstellen”, zo pleit Zef Hemel in het Dagblad van het Noorden. “Anders blijft een duurzame toekomst een illusie.” De planoloog bezet de Bonnema leerstoel aan de Universiteiten van Groningen (RUG) en Delft (TU Delft). Een leerstoel die de focus heeft liggen op de regionale, stedelijke centra en omliggende landschappen van noord-Nederland. Met de nadruk op Friesland en Groningen. 

Voorstander duurzame steden

Hemel pleit voor compacte steden omdat dit duurzaam is. “Wonen en werken moeten zo dicht mogelijk bij elkaar. Wat in het noorden van Nederland na de oorlog voor elkaar is gebokst, is in-druk-wekkend. Tot economische groei heeft het zeker geleid. Maar nu? Nog meer snelwegen, datacenters, hoogspanningsleidingen, straks ook waterstoffabrieken? Opnieuw miljarden investeren in nieuwe infrastructuur voor een paar minuten tijdwinst?” 

Een voorbeeld van een compacte stad is de 15-minuten-stad.

Contact met natuur herstellen 

In tegenstelling, volgens Hemel moeten we niet nog meer autokilometers maken, maar vertragen. “Lopen vertraagt. Onze agenda wordt als we lopen vanzelf minder vol. En lopen is duurzaam, de voetafdruk gering. Dertig redenen om te gaan lopen heb ik al gevonden. 

Benieuwd naar het hele pleidooi van Zef Hemel? Lees ’t nu: ‘Als we het contact met het landschap niet herstellen blijft een duurzame toekomst een illusie | opinie.’