Platform beweegvriendelijke schoolomgeving gelanceerd

Een veilige schoolomgeving die uitnodigt om te bewegen. Daarvoor bundelen Fietsersbond, Wandelnet, JOGG en Kenniscentrum Sport en Bewegen hun krachten. Dinsdag 14 februari werd daarom het online platform ‘Beweegvriendelijke Schoolomgeving’ gelanceerd. Boordevol informatie, handige tools, inspirerende succesverhalen en praktische tips. Voor ouders, gemeenten en scholen.

Op weg naar een beweegvriendelijke schoolomgeving

Samen willen de organisaties stappen zetten naar een beweegvriendelijke schoolomgeving. En die is hard nodig ook: 44% van de kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar beweegt te weinig. Van en naar school lopen, kost kinderen gemiddeld 16 minuten per dag, fietsen zo’n 13 minuten. Stimuleren van wandelen en fietsen naar school zorgt er dus voor dat kinderen een kwartier per dag extra bewegen. Waardoor ze sneller de beweegnorm halen.

Schoolomgevingen vaak niet veilig 

Tegelijkertijd vinden veel ouders de schoolomgeving niet veilig om hun kind zelfstandig naar school te laten fietsen of lopen. Het is vaak een mierennest van auto’s die midden op de straat voor de schoolpoort stoppen. Er zijn opstoppingen en gevaarlijke situaties. Dit maakt maatregelen noodzakelijk. Soms kleine en simpele ingrepen, zoals het veiliger reguleren van het parkeren bij of in de buurt van de school en betere fietsvoorzieningen. Maar er zijn ook grotere maatregelen nodig, zoals veilige schoolroutes, vrij liggende fietspaden en veiligere oversteeksituaties.

Ook alles weten over een beweegvriendelijke schoolomgeving?

Kijk eens op het platform ‘beweegvriendelijke schoolomgeving’. En lees alles over schoolstraten, veilige schoolroutes en ideeën om kinderen (en ouders!) warm te laten lopen voor wandelen en fietsen van en naar school. Ook vind je er mooie succesverhalen.