“Meer ruimte voor lopen? Ontmantel dan de infrastructuur voor auto’s” 

Een mooi pleidooi in Dezeen, magazine voor architectuur en design. “Steden moeten niet alleen werken aan groene-transportmogelijkheden, maar actief auto-infrastructuur ontmantelen”, klinkt het uit de mond van Phineas Harper. “Daarbij gebruik je het verkeer zelf als een tool om stedelijk transport duurzamer te maken.” 

Hoe dat werkt? Politici stellen zich nu reactief op: staat het verkeer op één plek te lang stil, dan bouwen ze nieuwe wegen. Of er komt een rijbaan bij, een tunnel of brug. “Maar politici moeten precies het tegenovergestelde doen”, aldus Harper. “Files zijn cruciaal om een overgang naar veilig, groen en duurzaam transport te bewerkstelligen.” Zolang je probeert om files op te lossen, zullen er auto’s bijkomen op de weg.  

Ontmantel de auto-infrastructuur: verwijder parkeerplekken en maak straten smaller

Een vicieuze cirkel die je volgens Harper alleen kunt doorbreken door actief de infrastructuur voor auto’s te ontmantelen. Door het auto’s simpelweg lastiger te maken. Dit doe je door straten smaller te maken, parkeerplekken weg te halen, stadscentra autovrij te maken en door “autostraten” te vervangen door bus- en fietsroutes. Resultaat hiervan zal in eerste instantie nóg meer verkeersopstoppingen zijn. Maar… veel files zorgen erop termijn voor dat meer mensen de auto’s laten staan. 

Lees het hele artikel: “Cities should not just build green transport but actively dismantle car infrastructure.”