Nieuwe beweging: BikeRunning

“Ik ben begonnen door het zadel van mensen vast te houden en zo mee te lopen”, vertelt Berry den Brinker (76) enthousiast. Hij riep een beweging in het leven die de naam BikeRunning draagt. Een methode waarbij je kunt blijven rennen als je blind of slechtziend bent. Met behulp van een speciale geleidenstok die aan een fiets vastzit. 

“En als je moe bent, kun je even achterop springen”, lacht hij. Den Brinker is van huis uit verkeersdeskundige en ten minstens om de dag rent hij door het Vondelpark, net zoals de andere joggers tegen de klok in. Enig verschil is dat hij nog maar 0,1% kan zien, nagenoeg blind is. “Maar dit heeft me er nooit van weerhouden te sporten. Wielrennen, schaatsen én dus hardlopen. Dat prettige gevoel dat sporten me geeft, wil ik graag delen.”

BikeRunning uitkomst

En dat laatste doet de zeventiger met BikeRunning. Een sportieve en sociale activiteit. “Je rent vlak achter de fiets van een maatje”, legt Den Brinker uit. “Dankzij de geleidenstok houd je veilige afstand – heel fijn als hij of zij moet remmen. Je maatje waarschuwt je voor obstakels, waardoor je niet meer bang hoeft te zijn om te vallen over een losse stoeptegel. Of tegen een paaltje op botst.”

Intercomsysteem voor betere communicatie 

Voor alles lijkt hij een oplossing te hebben. “Paaltjes op fietspaden, drempels en putdeksels, stelplaten over de toep? Wij houden er rekening mee, denken voortdurend aan verbeteringen in hoe we met elkaar communiceren. Ik heb net zo’n intercomsysteem voor scheidsrechters gekocht om elkaar makkelijker te kunnen verstaan in de drukte van het verkeer. Dat werkt geweldig! Hoe harder je gaat, hoe belangrijker goede communicatie is.” 

Wil je meer weten over BikeRunning?

BikeRunning helpt je om je looptechniek te verbeteren. Het is veilig; er zijn geen ongevallen bekend. Voor nu kun je met eenvoudige materialen uit de gereedschapswinkel een handig stokje maken. Maar er zitten verbeteringen in de pijplijn: “We werken aan een ‘intelligent’ stokje dat een signaal afgeeft als je niet kaarsrecht achter de fiets loopt,” aldus Den Brinker. Zijn doel: van BikeRunning een unieke sport maken voor iedereen: mensen met én zonder visuele beperking. 

Meer weten over BikeRunning? Kijk op www.bikerunning.nl voor meer info en interessante video’s.