Walking4School en Dementievriendelijke route – de Oost winnaars LoopAward 2022

Vandaag heeft Wouter Veldhuis op het Nationaal Voetgangerscongres de LoopAward 2022 uitgereikt. Hij was de juryvoorzitter en had de eer om de twee winnaars bekend te maken. Walking4School is de winnaar in de categorie ‘maatschappelijke initiatieven’; in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’ gaat de Drontense dementievriendelijke route – de Oost er vandoor met de award. Een welverdiende felicitatie vanuit onze kant. 🎉  

Eersten van 16

Maar liefst 16 verschillende organisaties meldden hun initiatief bij ons platform. Uit ál deze inzendingen nomineerde de jury er zes die meedongen om de twee prijzen. ‘Dementievriendelijke route – De Oost’, ‘Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen’ en ‘Erf 2.0 Delft’ maakten kans op de Award vanwege hun bijdrage aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De genomineerden voor het maatschappelijke initiatief waren ‘Feeting #1 wandel-vergaderapp’, ‘Maak een ommetje –Gemeente Terneuzen’ en ‘Met Walking4School loopt het beter!’ 

Beoordeling door jury 

Een vakjury boog zich over al deze prachtige initiatieven. Juryleden waren: Chantal Walg (andersdenker en -doener in de zorg), Bruno Bruins (voormalige wethouder Verkeer en -minister voor Medische Zorg & Sport en nu adviseur voor de Raad van State) en Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving). Bij hun beoordeling keken ze naar originaliteit, actualiteit en in hoeverre het initiatief een inspirerend voorbeeld is voor anderen. Bovendien toetsten ze de inzendingen aan de ambities van Ruimte voor Lopen:

  • Lopen is een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer.
  • De omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen.
  • Lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd.

Bijzondere prijzenbeeldjes

De LoopAward bestaat uit twee prijzen, in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’ en ‘maatschappelijke initiatieven’ worden inzendingen beloond. Beide prijzen bestaan uit een sculptuur gemaakt door Lilian Beentjes. De sculpturen stellen beenderen voor die noodzakelijk zijn voor het lopen. 

Dementievriendelijke route

De ruimtelijke award werd gewonnen door De dementievriendelijke route – de Oost. De Oost in Dronten is een straat waar een verzorgingshuis en seniorencomplex aan liggen. Er komen steeds meer mensen met dementie en iedereen moet steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor is het steeds belangrijker dat mensen met dementie die nog thuis wonen zelfstandig naar buiten kunnen. 

Er is een route aangelegd die overzicht, rust en structuur biedt en herkenbaar is. Daardoor kunnen mensen met dementie, maar ook andere doelgroepen langer zelfstandig gebruik maken van de openbare ruimte. Er zijn meer rustplekken aangebracht, fietsstroken zijn gescheiden en alle voetgangersoversteken op de wegen zijn verhoogd zodat ze even hoog zijn als de aanliggende voetpaden. Hierdoor kunnen mensen met beginnende dementie zelfstandig naar buiten. Ruimte voor lopen zit ‘m vaak in de kleine dingen, dat bewijst dit initiatief gaf de jury aan. De oplossing is erg eenvoudig, de impact groot. 

Walking4School

De winnaar van de maatschappelijke award is Met Walking4School loopt het beter! Walking4School is een bewustwordingscampagne met als doel om meer kinderen (en hun ouders) vaker naar school te laten lopen. Met vrolijke stickers en een actieweek speelt Walking4School in op problemen van de school en motiveert het kinderen om vaker te lopen, fietsen of steppen. En met succes: bij een pilot in de gemeente Katwijk is het autoverkeer naar school tot wel 75% afgenomen.

De jury realiseert zich dat niet iedere ouder in de positie is om het kind lopend naar de school te brengen. Echter draait de (maatschappelijke) LoopAward om het stimuleren van lopen. En dat is bijzonder goed gelukt met dit initiatief, dat ook nog eens bijdraagt aan het milieu. Jong geleerd is oud gedaan. Deze actie toont aan dat gedragsverandering mogelijk is. Het concept promoot lopen op allerlei manieren en is breed uit te zetten, ook in andere plaatsen. 

Bekijk alle ingezonden intiatieven voor de LoopAward