Dit zijn de genomineerden voor LoopAward 2022

Blij verrast! Maar liefst 16 verschillende organisaties stuurden hun initiatief in voor de LoopAward 2022. Stuk voor stuk schitterende initiatieven die het lopen hoger op de agenda brengen. De jury, bestaande uit Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving), Chantal Walg (andersdenker en doener in de zorg) en Bruno Bruins (voormalig Minister Medische Zorg en Sport), beoordeelde samen alle inzendingen.

6 loopinitiatieven springen er écht uit. Zij zijn genomineerd en dingen mee naar de twee prijzen. Eén award reiken we uit aan de organisatie die het meeste heeft bijgedragen aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De tweede award is bedoeld voor het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat ervoor heeft gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen.

Genomineerden met een maatschappelijk initiatief (in willekeurige volgorde)

Met Walking4School loopt het beter!
Walking4School is een bewustwordingscampagne met als doel om meer kinderen (en hun ouders) vaker naar school te laten lopen. Fietsen en steppen mag ook (we verzamelen alle data), maar zeker minder met de auto: wel zo gezond, veilig en gezellig. Met vrolijke stickers en een actieweek speelt Walking4School in op problemen van de school en motiveert kinderen om vaker te lopen, fietsen of steppen. En met succes: bij een pilot in de gemeente Katwijk is het autoverkeer naar school tot wel 75% afgenomen. 

Maak een ommetje –Gemeente Terneuzen

Het initiatief van de gemeente Terneuzen om deze wandelroutes te maken ontstond tijdens de coronapandemie. Blijven bewegen is belangrijk voor de gezondheid. Toen vele inwoners thuis moesten werken, kwam het wandelen in eigen omgeving in opkomst. De gemeente wilde het wandelen stimuleren. Daarom hebben ze 14 verschillende ommetjes gemaakt, voor elke kern één. De ommetjes bestaan niet alleen uit simpelweg een route, maar er wordt ook een stukje geschiedenis of erfgoed aan gekoppeld. De routes zijn veelal gebaseerd op het wandelnetwerk ‘Tussen Linies en Kreken’. 

#1 wandel-vergaderapp
Met Feeting al vergaderend naar de 10.000 stappen! Deze app bevrijd je in het Zoom- en Teams-tijdperk van je werkplek en vooral: van je bureaustoel en monitor. Op afstand vergaderen met je collega’s blijkt prima al wandelend te kunnen en met Feeting worden de gesprekken automatisch genotuleerd. Je notitieblok mag dus gewoon thuis of op kantoor blijven. Hetzelfde geldt voor de stappenteller, want je krijgt na afloop het gespreksverslag en je sportieve prestaties op een presenteerblaadje. 

Genomineerden met een ruimtelijke initiatief (in willekeurige volgorde)

Erf2.0, een nieuwe impuls uit Delft voor meer mensenruimte!
50 jaar geleden werd in Delft het woonerf uitgevonden. Mobycon en MENSenSTRAAT, beiden met wortels in Delft, vinden de beperkte toepassing van het erf een gemiste kans en ijveren voor meer en beter gebruik hiervan. In Duurzaam Veilig kreeg het onvoldoende aandacht, met voor woonwijken vooral een focus op 30km/u, terwijl het belang van de lagere snelheid heel essentieel is. Kennis over erven raakte op de achtergrond. Erf 2.0 beoogt een bredere toepassing van woonerven in stad en dorp waarin meer ruimte is voor voetgangers, we flexibeler met ruimte omgaan en autoverkeer (max 15km/u) te gast is. 

Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen
In 2022 werd de binnenstad van Leeuwarden bezocht door een bos van meer dan 1000 bomen. Dit ‘wandelende’ bos werd in beweging gebracht door honderden vrijwilligers en heeft de bomen een stem gegeven. Doel van dit bijzondere project was om aandacht te vestigen op de noodzaak om anders naar de relatie tussen de mens en de natuur te kijken. Het is nog lastig om je voor te stellen hoe het eruit komt te zien, zegt Doedens. En zo’n project kan volgens hem alleen maar in Fryslân. “Bij de Culturele Hoofdstad was er een soort energie van ‘laten we het toch met z’n allen doen’. Hoe onmogelijker het is, hoe leuker de mensen het vinden om er aan mee te doen.” 

Dementievriendelijke route – De Oost
De Oost in Dronten is een straat waar een verzorgingshuis en seniorencomplex aan liggen. Er komen steeds meer mensen met dementie en iedereen moet steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor is het steeds belangrijker dat mensen met dementie die nog thuis wonen, zelfstandig naar buiten kunnen. Bewegen is immers voor iedereen goed. De gemeente Dronten heeft samen met bureau Lieftink Advies gesprekken gevoerd met en vragen gesteld aan alle aanwonenden en input opgehaald uit wandelingen. Alles is verwerkt in een sfeerbeeld. Dit is de basis geweest voor reconstructie de Oost. 

De juryleden hebben bij hun beoordeling vooral gekeken naar originaliteit, actualiteit en in hoeverre het initiatief een voorbeeld is voor anderen. Tevens werd beoordeeld in hoeverre de inzendingen voldoen aan de ambities van Ruimte voor Lopen. Te weten:

  • Lopen is een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer
  • De omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen
  • Lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd

Uitreiking LoopAward 2022

Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 13 oktober 2022 in Zwolle maken we de uiteindelijke winnaars van de LoopAward bekend. Dat mag je natuurlijk niet missen!