Gespot: Meer ruimte voor voetgangers op Nieuwezijds Voorburgwal 

Meer ruimte voor lopen: veel gemeenten timmeren hard aan de weg om deze ambitie te verwezenlijken. Zo ook City Deal-partner Amsterdam. Zo is dit jaar de centrumstraat Nieuwezijds Voorburgwal opnieuw ingericht, waardoor het een aangename en overzichtelijke straat is geworden. Met meer ruimte voor wandelaars, groen en fietsers. 

Allereerst is het zuidelijke gedeelte van de straat aangepakt. Verbeteringen die ten goede komen aan de voetganger:

  • Nieuwe verlichting zorgt ervoor dat de Nieuwezijds Voorburgwal beter verlicht is. Dat geeft voetgangers een veiliger gevoel. 
  • Op het Singel is ter hoogte van de Universiteitsbibliotheek een nieuwe tramhalte gekomen die voor iedereen toegankelijk is. Deze nieuwe halte vervangt de slecht toegankelijke halte Spui en halte Koningsplein. Op het Koningsplein is daardoor meer ruimte voor wandelaars. 
  • 68 parkeerplaatsen zijn gesneuveld. Met als resultaat onder meer een bredere stoep en een nieuw fietspad. 
  • Bij de Postzegelmarkt is het ‘Postzegelparkje’ aangelegd. Een oase van groen: klein maar fijn. 

‘Servicestrook’, waardoor meer ruimte op stoep

Ook het noordelijke deel is onder handen genomen. Hier komt naast de trambaan een zogenoemde ‘servicestrook’, waarin nieuwe bomen, fietsparkeerplaatsen en ondergrondse afvalcontainers komen. Op de stoep krijgen voetgangers zo meer ruimte. Op dit deel mogen auto’s maar 30 kilometer per uur rijden, wat de verkeersveiligheid verbetert.