Dementievriendelijke looproute in Dronten

Rustig, herkenbaar en veilig: In Dronten is een bijzondere looproute aangelegd. Een straat die helemaal is ingericht voor mensen met dementie. En die loopt van een verzorgingshuis naar het nabijgelegen winkelcentrum. 

De dementievriendelijke looproute is zo rustig mogelijk gehouden, zodat mensen met dementie zich op hun gemak voelen. Er staan nauwelijks verkeersborden, wel zijn er een aantal duidelijke oversteekplaatsen die er allemaal precies hetzelfde uitzien. Ook is de stoep overal even breed en is er een aparte fietsstrook. 

Bankjes met herkenbare groene kleur

Bovendien zijn er 4 plekjes waar de mensen even tot rust kunnen komen door plaats te nemen op een bankje. Een bankje met een opvallend felle, groene kleur. “Een heel herkenbare kleur”, vertelt Wilma Herms van het plaatselijke Alzheimer Café bij Omroep Flevoland. “Voor mensen met dementie is het heel belangrijk dat ze herkenbare punten hebben.” 

Dementievriendelijke looproute positief ontvangen 

De straat wordt positief ontvangen door de omwonenden. “Een vooruitgang”, bevestigt één van de gebruikers op de route. “Vooral dat we nu makkelijker kunnen oversteken!” De aanpassingen zijn niet alleen voor mensen met dementie prettig. Ook andere mensen profiteren ervan. Het loopt bijvoorbeeld net wat makkelijker met wat boodschappen in de rollator. 

Lees meer over de dementievriendelijke looproute in Dronten