Amsterdam wordt autoluw: gespot in Volkskrant

“Ooit lachen we erom dat de auto in het stadscentrum kwam.” Onze partner van het eerste uur, gemeente Amsterdam, zet onwijs mooie stappen op het pad van wandelvriendelijkheid. Zo sneuvelen er tussen de 7.000-10.000 parkeerplaatsen en worden veel wegen afgesneden voor auto’s. Allemaal maatregelen die één enkel doel hebben: onze hoofdstad autoluw maken. 

Meer ruimte voor de voetganger 

Tegelijkertijd komt er meer ruimte voor groen, voetgangers en fietsers (mogelijk met snelheidslimiet). Een mooi voorbeeld van deze voortvarendheid zijn de nieuwe plannen rondom de vernieuwde Herengracht. Die liegen er niet om: in de artist’s impression zijn stoepen en parkeerplaatsen verdwenen en kinderen spelen op straat. “Een Unesco idylle waarin de auto nadrukkelijk ontbreekt.” 

Een betere stad door autoluw te zijn

Door auto’s zoveel mogelijk te weren uit het centrum wordt de stad leefbaarder. De luchtkwaliteit verbetert, er is minder geluidsoverlast en dat maakt de inwoners gezonder. Zo verwacht het gemeentelijke college van GroenLinks, PvdA en D66. 

Lees meer

Benieuwd naar alle plannen om van Amsterdam dé wandelhoofdstad te maken? Lees het interessante Volkskrant-artikel ‘Amsterdam wordt steeds autoluwer’.