Dokters willen natuur op voorschrift 

“Voor veel klachten is natuur een veilige behandeling”, zo tonen steeds meer wetenschappelijke studies aan. Depressie, angst, stress: tijd doorbrengen in de prachtige buitenlucht is goed voor onze mentale gezondheid. In Canada kunnen dokters jaarabonnementen voor nationale parken voorschrijven. En ook bij ons pleiten enkele zorgverleners voor ‘natuur op voorschrift.’ Professor Hans Keune en huisarts Lotte Mortier de Borger vertellen er meer over in het Het Laatste Nieuws (HLN): “Patiënten krijgen dan een brochure met alle groene plekjes in de buurt.”   

Aangeboren connectie met de natuur

Hans Keune is doctor in de milieuwetenschappen en coördinator van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. Volgens hem is er een positieve relatie tussen de natuurlijke omgeving en verbeterde ontspanning of herstel. Hoe dat kan? “We hebben als mensen gewoon een aangeboren connectie met de natuur”, aldus de Vlaamse professor die doceert aan de Universiteit van Antwerpen. 

Natuur op voorschrift: enthousiaste reacties

Ook huisarts Mortier De Borger toonde deze relatie aan in haar masterscriptie. Zij schreef een paar momentjes per week in de natuur voor aan patiënten met onder meer spanningsklachten. Dit voorschrift kregen ze op papier mee. “Patiënten krijgen dan een infofolder mee en ook een brochure met alle groene plekjes in de buurt. De meeste mensen reageren daar erg enthousiast op”, vertelt ze. 

Lees het hele interview via ‘Artsen willen meer natuur op voorschrift. “Voor veel klachten is het een veilige behandeling.’