De Nationale Beweegminuut: beweeg meer tijdens je werkdag

Binnen Europa zijn we kampioen zitten: 32% van de Nederlanders zit meer dan 8,5 uur op een dag. Dat lijkt onschuldig, maar geeft mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start daarom De Nationale Beweegminuut.

Met z’n allen 1 minuut bewegen

Dit is een campagne die werkenden met een zittend beroep bewustmaakt van de risico’s die weinig bewegen met zich meebrengt. Door iedere dag om 11.00 met z’n allen 1 minuut te bewegen. Niet dat dit voldoende beweging is, maar zo hoopt het Ministerie duidelijk te maken dat bewegen óók tijdens een werkdag vanzelfsprekend hoort te zijn. 

Gevolgen van langdurig zitten 

Langdurig zitten kan grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Zo loop je meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Daarbij komt dat beeldschermwerkers vaker klachten hebben aan armen, nek en schouders. Wat niet te compenseren is door 3x per week naar de sportschool te gaan. Gelukkig is de oplossing wel vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. 

Belang van De Nationale Beweegminuut 

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt over het belang van de campagne: “Het is een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken, bijvoorbeeld door lopend te bellen of wat te drinken te pakken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat bewegen onderdeel van het werk is geworden.”