Landsdekkend wandelnetwerk af

Na jaren wandelen, rondde Marcel van der Perk vorige week zijn Wandelproject Nederland af. Een prachtig project met een even mooi resultaat: een landsdekkend wandelnetwerk. Een mooi doorlopend netwerk waarbij je vanaf iedere locatie kunt wandelen naar elke willekeurige andere plek. Een grote inspiratiebron voor de doorgewinterde wandelaar. 

1.100 wandeldagen, 25.000 kilometers en 11 paar schoenen 

Marcel stopte veel tijd en energie in het grootse project. “Hierin zitten zo’n 1.100 wandeldagen, 25.000 wandelkilometers en onderweg versleet ik ruim 11 paar schoenen.” Dit, terwijl het geen vooropgezet plan was. “Wandelen doe ik al sinds ik een kleine jongen was. De échte passie ervoor werd geboren tijdens de zomervakanties in de Zwitserse bergen. Hier nam mijn grote broer me mee op tochten die verschillende wandelgebieden met elkaar verbonden. Fascinerend om te zien hoe je van A naar B kunt wandelen, terwijl die locaties op uren autorijden afstand van elkaar af lagen! In de jaren erna ben ik in meer of mindere mate intensief blijven wandelen: korte en lange dagtochten, kampeerwandelvakanties en ik begeleidde wandelreizen. Vanaf 2010 ging ik weer váker en verder wandelen. Al snel begon ik de wandelingen aaneen te rijgen. En langzaamaan ontstond het idee om zo door heel Nederland te gaan wandelen. Een idee dat uitgroeide tot de drijfveer om streken, natuurgebieden, steden en dorpen in heel Nederland te ontdekken.”

De mooiste wandelgebieden van ‘t wandelnetwerk

En wat viel er veel te ontdekken! Als we hem vragen naar zijn favoriete wandellandschappen komt hij met een onwijs lange opsomming. Marcel: “Waar ik het het mooist vond om te wandelen? De stuwwallen van Salland en Twente, de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, Veluwe en het Rijk van Nijmegen met uitzicht over de rivieren, de beekdalen van de Geul en Gulp in Zuid-Limburg, de Dommel, de Overijsselse Vecht en de Drentse Aa; het Leudal, de coulisselandschappen van de Friese Wouden en de Achterhoek; het strand, duinen en kwelders van de Waddeneilanden. Maar ook de Tiendwegen in het Hollandse Veenweidegebieden en de buitendijkse paden langs de Oosterschelde… O en niet te vergeten: Aekingerzand en Fochteloërveen.” 

De kaart van Marcel: een wandelnetwerk door heel Nederland heen

GPS-apparaat, Google Earth en QGIS

Achter de schermen kwam er heel wat kijken bij wandelproject Nederland. Zo vertelt Marcel dat hij ál zijn wandelingen trackt met een GPS-apparaat, wat hij vervolgens inlaadt in Google Earth. Verder houdt hij in Excel een lijst bij van zijn wandelingen met specifieke statistieken. Voor de uitgebreidere analyses maakt hij gebruik van QGIS, een open-source Geografisch Informatiesysteem. “Daarmee kon ik bijvoorbeeld de oppervlakte van de polygonen berekenen”, legt Marcel uit. “Polygonen zijn de vlakken of gebieden die worden omsloten door de gelopen wandelroutes van waaruit het wandelnetwerk is opgebouwd.” Tot slot een leuk feitje: voor de wandelingen gebruikte de ervaren wandelaar enkel gedrukte, topografische kaarten. “Daarin was ik vrij conservatief”, lacht hij. “Pas sinds een jaar gebruik ik vaker de kaarten-apps op mijn mobiele telefoon.” 

“Anderen tot inspiratie zijn” 

In Marcels ogen heeft het project verschillende doelen. “Voor mezelf bijhouden waar ik had gewandeld, zodat ik mijn volgende wandelingen kon plannen en uitzetten. Dat was en is mijn voornaamste doel. Natuurlijk hoop ik ook dat de kaart anderen inspireert om wandelend gebieden in Nederland te ontdekken. Het is niet mijn bedoeling om de kaart te publiceren als wandelgids. Daarvoor zijn veel betere routeplanners en wandelgidsen beschikbaar.” Zoals de Wandelrouteplanner van Wandelnet.