Urban villages ook economisch voordelig

Dé ideale stad voor veel mensen is de urban village. Een stedelijk dorp, waar alle voorzieningen binnen handbereik liggen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en het milieu, maar ook voor de economie. Zo vond Todd Litman, oprichter van de Canadese denktank Victoria Transport Policy Institute.

Wat is een urban village? 

Een dorp in de stad, waar scholen, winkels, horeca en sportclubs binnen een kwartier te bereiken zijn. Te voet. De laatste jaren is deze 15-minuten-stad een populaire term worden binnen gebiedsontwikkeling. ’t Begrip heeft veel aanhangers: over de hele wereld is het een onlosmakelijk deel geworden van infrastructureel beleid. 

Urban villages geven alle ruimte aan wandelaars

Ruimte voor lopen is een belangrijk speerpunt voor de urban villages. 20% van alle ruimte is voor groen en recreatie. De snelheid voor auto’s gaat omlaag, parkeerplaatsen verdwijnen en alle straten krijgen dezelfde indeling. Dit maakt het aantrekkelijker een wandelingetje te maken. Alle randen van het dorp zijn met maximaal 10 minuten te belopen vanuit het centrum. En ook fietsers en openbaar vervoer krijgen ruim baan.  

Economische voordelen 

Je kunt je wel voorstellen hoe goed zo’n urban village voor de gezondheid én voor het milieu is! Maar Litman gaat nog een stap verder en neemt ook de economische voordelen onder de loep. Want die zijn er. Zo beargumenteert hij dat de overheid minder hoeft uit te geven aan infrastructuur en parkeerplekken. 

Boost voor lokale bedrijven 

Bovendien is het een boost voor de lokale bedrijvigheid. Een gezin dat in een urban village gaat wonen, geeft €5.000 minder uit aan de auto. Een bedrag dat sneller terechtkomt bij lokale ondernemers. Daarnaast wordt een buurt aantrekkelijker om in te wonen, recreëren en te winkelen, waardoor meer buitenstaanders langskomen. Zij zorgen voor geld in het laatje bij lokale winkels en horeca. Een ander economisch voordeel is dat de prijzen voor onroerend goed stijgen wanneer een buurt aantrekkelijker is voor fietsers en voetgangers.

——

Benieuwd naar alle argumenten van Litman? 

Lees ‘Urban Villages: The Key to Sustainable Community Economic Development’ op het planologie-platform Planetizen