Dagelijks 30 minuten wandelen verlengt je leven

Wandelen is goed voor je. Dat wisten we natuurlijk al, maar wist je dat het daadwerkelijk je leven verlengt? Een wandeling van 30 minuten per dag geeft een grotere kans op langer leven na je vijftigste. Zo vonden Amerikaanse onderzoekers in onderzoekstijdschrift aCirculation.

Aanleiding voor de grootschalige studie was de minder goede volksgezondheid in de Verenigde Staten van Amerika. ‘De VS is één van de rijkste landen wereldwijd, maar Amerikanen hebben een kortere levensverwachting dan in de meeste andere hoge-inkomenslanden’, stellen de onderzoekers. Geen land geeft zoveel uit aan volksgezondheid. ‘De focus in de gezondheidszorg ligt echter op medicijnontwikkeling en behandeling van ziekten in plaats van preventie. Dit, terwijl breed wordt erkend dat ongezonde lifestyles enorm grote risicofactoren zijn voor chronische ziekten en vroegtijdig overlijden.’ 

Gezonde lifestyle voorkomt vroegtijdig overlijden 

60% van de mensen die jong overleed, leefde ongezond. Rookte, dronk (te)veel alcohol, at ongezond, had overgewicht en/of bewoog veel te weinig. Opvallend is dus dat beweging, wandelen een grote bijdrage levert aan een gezonde levensstijl. En uiteindelijk een langer leven. Volgens de berekeningen van de onderzoekers verlengt dagelijks 30 minuten wandelen je leven met minstens 10 jaar. Vrouwen leefden 14 jaar langer; mannen 12 jaar. 

Waarom wandelen je langer laat leven?

Hoe kan het dat wandelen je leven zo drastisch verlengt? ‘Bewegen doet twee belangrijke dingen’, zegt het onderzoek. ‘Het stimuleert je metabolisme of stofwisseling en zorgt ervoor dat je goed op gewicht blijft. Maar daarnaast gebeurt er tijdens wandelen nog meer in je lichaam: er worden nieuwe hartcellen aangemaakt, je botten worden sterker. En het verbetert je stemming.