Terugblik Nationaal Voetgangerscongres 2021

Voor de vijfde keer vond dit jaar het Nationaal Voetgangerscongres plaats. En wel op 7 oktober 2021 in de Hofstad van Nederland: Den Haag. Het congres bracht vele wandel/loopexperts samen. Hier konden ze bijpraten, kennis opdoen, netwerken. En het belangrijkste: het lopen een stapje verder brengen. 

Wandelingen door Den Haag 

De dag werd afgetrapt met een interessante wandeling door stedelijk Den Haag of door Haags groen voor de vroegste vogels. Beide wandelingen begeleid door gidsen die enthousiast vertelden over hoe de gemeente de stad vriendelijker heeft proberen te maken voor de voetganger. Het autoluw maken van het centrum, omleiden van drukke verkeersstromen en verschillende kleuren bestrating. Vooral rondom Holland Spoor was duidelijk te zien hoe de omgeving opfleurt door voetgangers meer ruimte te geven. Toch zagen de deelnemers nog legio mogelijkheden voor verbetering. 

Opening door Wethouder Robert van Asten

Vervolgens stond de officiële opening van het congres op het programma. Aan het woord kwam Robert van Asten, wethouder Cultuur en Mobiliteit voor de gemeente Den Haag. “We hebben de afgelopen jaren al veel stappen gezet om de voetganger meer ruimte te geven. Om onze stad in de toekomst bereikbaar, leefbaar, gezond en economisch vitaal te houden moeten we haar aantrekkelijk maken om te gaan lopen,” aldus van Asten. Na dit boeiende interview konden de deelnemers kiezen uit diverse workshops en presentaties die de verschillende aspecten van wandelen belichtten. 

De LoopAward 

Een hoogtepunt was tenslotte de uitreiking van de LoopAward 2021 die dit jaar bestond uit twee prijzen: een ruimtelijke en maatschappelijke award. Van de ruim 22 inzendingen kwamen uiteindelijk Rondje Stadiopark en Stationsommetje als winnaars uit de bus. 

Benieuwd naar de totale sfeerimpressie? Lees het verslag van het Nationaal Voetgangerscongres 2021 op hun eigen website.