Lancering campagne ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’

Op vrijdag 5 maart lanceert Voetlicht in Fryslân de campagne ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’ om mensen bewust te maken van de hinder en het gevaar van obstakels op voetpaden.

Via bovenstaande filmpjes, beschikbaar via www.voetlicht.info en Facebook en -als het weer kan- straatacties, roept de campagne andere verkeersdeelnemers, bewoners en bedrijven op, meer rekening te houden met voetgangers. Obstakels op voetpaden vormen met name voor ouderen, kinderen en mensen met fysieke beperkingen hinder en gevaar. Maar ook voor anderen die in deze corona-tijd massaal zijn gaan wandelen, is een goed toegankelijke loopruimte aangenaam, maar vooral essentieel.

Het voetpad is voor voetgangers

Fietsen, scooters, reclameborden en vuilnisbakken midden op de stoep, of geparkeerde auto’s met twee- of alle wielen op het voetpad; iedereen komt het tegen. De nieuwe hippe elektrische autootjes worden zelfs door de industrie naar het voetpad verwezen. Soms functioneert de loopruimte eerder als een parcours met obstakels dan als een veilige, plezierige plek voor voetgangers. Met de campagne ‘hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’ wil Voetlicht bereiken dat voetgangers de voor hen bestemde ruimte terugkrijgen.

Cijfers en partners

Een vijfde van de verplaatsingen vindt te voet plaats. En eigenlijk is bijna iedereen dagelijks ook wel een keer voetganger. Ook al is het minder bekend, ongevallen waarbij voetgangers betrokken zijn doen nauwelijks onder voor die van fietsers (SWOV, 2020). De meest ernstige ongevallen met voetgangers vinden plaats binnen de bebouwde kom. Met deze Voetlicht-campagne vraagt Wandelnet samen met de Werkgroep Toegankelijkheid en Voetlicht aandacht voor veilige en comfortabele ruimte op het voetpad.

Voetlicht en Wandelnet Met Voetlicht wil Wandelnet het lopen in Fryslân agenderen en stimuleren, onder andere door de voetgangersveiligheid te verbeteren en de gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van loopbeleid. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Fryslân, partner van Ruimte voor Lopen.