Lopen is trending

Vrijwel dagelijks is lopen in het nieuws. De ene dag vertellen Miljuschka Witzenhausen, Aaf Brandt Corstius, Daphne Bunskoek en Rayen Panday bij Jinek enthousiast over hun passie voor wandelen, de andere dag publiceert Stadszaken de uitkomsten van het mobiliteitsonderzoek ‘Voetganger won in 2020 terrein’. Een kort overzicht (zeker niet compleet) van een paar hoogtepunten:

  • Fan van Wandelen; We kunnen op dit moment niet naar restaurants of naar de sportschool, maar één ding kunnen we wel en dat doen we dan ook massaal: wandelen! Jinek (RTL4) praat erover met fervent wandelaars Miljuschka Witzenhausen, Aaf Brandt Corstius, Daphne Bunskoek en Rayen Panday
  • Wandelen, het ritme van de vertraging; Wandelen is (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Kruispunt (KRO/RKK) ging de paden op met zanger Tim Knol, hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, het echtpaar Henk Korevaar en Jacqueline Kortekaas en de rollatorlopers uit Oostzaan, begeleid door een coach van Gezond Natuurwandelen (partner van Ruimte voor Lopen).
  • Wandelend vergaderen? Zo doe je dat het productiefst; het weekblad Libelle besteedt ruim aandacht aan ‘wandelend vergaderen’ (Weeting). Zo kun je op een veilige manier deelnemen aan belangrijke meetings en kom je ook nog eens aan beweging toe.
  • Voetganger won in 2020 terrein; Stadszaken concludeert uit het mobiliteitsonderzoek dat de voetganger in 2020 terrein veroverde in het straatbeeld. Waar de voetganger normaal gesproken een aandeel van ongeveer 16 procent heeft in de totale mobiliteitstijd, bedroeg dit eind maart 34 procent. Gemiddeld bedroeg het aandeel voetgangers vanaf half maart tot eind 2020 24 procent.
  • Hoe wordt lopen belegd binnen de gemeente? Interessant artikel op de site van Verkeerskunde. Is er sprake van (integraal) gemeentelijk beleid, of zijn er vaker projecten die zich richten op de voetganger? En bij welke afdeling is ‘lopen’ ondergebracht? De Gemeente Enschede, Gemeente Tilburg, Gemeente Eindhoven en Gemeente ‘s-Hertogenbosch geven een kijkje in hun keuken.

Meer nieuws over lopen vind je wekelijks op onze Social Media kanalen (Twitter en LinkedIn)