De overheid bevordert wandelen en heeft daarom een (groeiend) netwerk van wandelroutes laten aanleggen. Maar zorgen dat er ook gewandeld wordt is ook belangrijk. Daarom hebben Vladimir Mars, Rutger Burgers en Menno Zeeman het initiatief genomen voor de wandelgids-reeks De Mooiste Netwerkwandelingen, uitgegeven door Uitgeverij Elmar BV in Delft. De boekjes zijn bijzonder praktisch; met wandelingen van 5 tot 15 km spreken ze de onervaren wandelaar aan. Verdwalen kan niet dankzij de knooppunten, de kaarten en de GPS-tracks. Inmiddels zijn er meer auteurs betrokken en zijn er tien titels te koop.
Wat heeft het initiatief teweeg gebracht en bij wie?
Dit initiatief heeft er voor gezorgd dat de aangelegde routes beter benut worden, dat onervaren wandelaars nu ook de wandelschoenen aantrekken, en dat mensen hun omgeving beter gaan kennen en waarderen.
Dus het initiatief zorgt bij de terreinbeheerder (vaak overheid) dat de investering in een netwerk rendeert, en zorgt bij de wandelaar voor een hogere waardering van de omgeving.
Afgeleid daarvan leidt het toenemen van wandelen tot een betere gezondheid van de wandelaar.
Aan welke ambitie(s) van Ruimte voor Lopen draagt uw initiatief bij?
Lopen wordt gestimuleerd
Voorbeeld: communicatieprojecten/campagnes, begeleiding of kennisprojecten De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Voorbeeld: innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep
Ruimtelijk of maatschappelijk initiatief?
Het maatschappelijke initiatief heeft ervoor gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen