Vergeet mij niet pad

Het vergeet-mij-niet-pad© en de vergeet-mij-niet-route is een markering van de oversteekplek met spuitverf in de vorm van vergeet-mij-nietjes. Het blauwe bloemetje wordt door diverse (zorg)instellingen gebruikt in relatie tot dementie, en heeft zo de potentie een nationaal logo te worden. Het pad markeert niet alleen de oversteekroute voor ouderen; het heeft vooral als doel andere weggebruikers te herinneren dat er mensen zijn die iets meer tijd nodig hebben om over te steken. Het pad kan door buurtbewoners simpel aangebracht worden door middel van sjablonen en spuitverf. De vergeet-mij-nietjes kunnen ook uitwaaieren over een groter gebied, bijvoorbeeld rondom een zorginstelling of een winkelcentrum, om de bewustwording in de hele wijk te vergroten en als route te dienen voor mensen met lichte dementie.

Het Vergeet-mij-niet-pad© en de Vergeet-mij-niet-route© liggen inmiddels in verschillende gemeenten zoals Rotterdam Ommoord (2017), Rotterdam centrum (2018), Deventer en Zwollen tijdens de campagne van Samen Dementie vriendelijk (Alzheimer Nederland), Trimbos instituut (2017 / 2018), Vitalis zorggroep Eindhoven (Dutch design week 2019), Rotterdam Rubroek (2019), Saar aan Huis gemeente Heumen (2021) , Gemeente Dordrecht (2021), Griftpark Utrecht (2021). Lees meer

Wat heeft het initiatief teweeg gebracht en bij wie?
In 2017 is het vergeet-mij-niet-pad© ontwikkeld tijdens deelname aan het project ‘Dementie in de Openbare Ruimte’ van het Stimuleringsfonds en de gemeente Rotterdam. Landschapsarchitecte Sanne Janssen en ontwerper Gerjanne van Gink ontwierpen het ‘Vergeet-mij-niet-pad’ om aandacht te vragen voor mensen met Dementie. Een pad door de wijk: als route, oversteekplaats of binnenkomst in de wijk. Met dit pad keren zij het probleem om, maken de omgeving bewust dat er mensen wonen die in de war kunnen zijn. Wij kunnen met het tempo van onze stad rekening houden met deze mensen, het vergeet-mij-niet-pad© draagt hier aan bij.

Aan welke ambitie(s) van Ruimte voor Lopen draagt uw initiatief bij?
De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Voorbeeld: innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep

Ruimtelijk of maatschappelijk initiatief?
Het ruimtelijke initiatief zorgt voor meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving