Het initiatief van de gemeente Terneuzen om deze wandelroutes te maken ontstond tijdens de coronapandemie. Blijven bewegen is belangrijk voor de gezondheid. Toen vele inwoners thuis moesten werken kwam het wandelen in eigen omgeving in opkomst. De gemeente wilde het wandelen stimuleren. Daarom hebben ze 14 verschillende ommetjes gemaakt, voor elke kern één. De ommetjes bestaan niet alleen uit simpelweg een route, maar er wordt ook een stukje geschiedenis of erfgoed aan gekoppeld. Bekijk de afbeelding. De routes zijn veelal gebaseerd op het wandelnetwerk ‘Tussen Linies en Kreken’.
Wat heeft het initiatief teweeg gebracht en bij wie?
Voor een periode van 14 weken werd er elke week een route geplaatst in de lokale krant. Daarnaast zijn de routes ook geplaats op RouteYou waar ze meer dan 36.000 keer bekeken zijn. Omdat de ommetjes een succes waren is er voor stevige wandelaars ook de mogelijkheid om de route te verlengen, deze routes zijn gepubliceerd op RouteYou. Daarnaast zijn er op verzoek ook rolstoelommetjes gemaakt waardoor de routes voor bijna iedereen toegankelijk is, ook deze zijn op RouteYou te vinden.
Aan welke ambitie(s) van Ruimte voor Lopen draagt uw initiatief bij?
Lopen wordt gestimuleerd
Voorbeeld: communicatieprojecten/campagnes, begeleiding of kennisprojecten De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Voorbeeld: innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep
Ruimtelijk of maatschappelijk initiatief?
Het maatschappelijke initiatief heeft ervoor gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen