HARDERWIJK TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN

Harderwijk streeft naar een inclusieve openbare ruimte en een gastvrije stad voor iedereen. Om dit te realiseren hebben zij een handboek opgesteld voor de toegankelijkheid van de publieke buitenruimte.

Harderwijk onderscheidt in hun handboek drie toegankelijkheidsniveaus in het ruimtelijk domein: basis, basis extra en groen. In deze niveaus zijn de wensen van verschillende doelgroepen verwerkt; van mensen met een beperking tot senioren of mensen met een kinderwagen of rollator. Deze 3 toegankelijkheidsniveaus hebben hun eigen wenselijke inrichtingskenmerken.

Wat heeft het initiatief teweeg gebracht en bij wie?
Binnen de gemeente Harderwijk heeft het handboek de volgende impact gemaakt: Het beleid is vastgesteld door de gemeenteraad Uitvoeringsprogramma is in de maak binnen de gemeente Voldoende interne capaciteit en verantwoordelijkheid Werk met werk maken Presentatie van de resultaten aan de medewerkers van de afdeling ‘Realisatie en beheer’ In GEO web de eisen aangegeven (integraal onderdeel gemeentelijk beleid) Ook buiten de gemeente heeft het handboek impact gemaakt en doet het handboek dit nog steeds. Hiervoor staat meer in de volledige inzending.

Aan welke ambitie(s) van Ruimte voor Lopen draagt uw initiatief bij?
De omgeving biedt ruimte om veilig te lopen en nodigt uit om te lopen
Voorbeeld: innovatieve aantrekkelijke en veilige loop/wandelroute voor een specifieke doelgroep Lopen is integraal onderdeel van beleid, ontwerp en/of beheer
Voorbeeld: ontwerpopdracht voor de herinrichting van gebied/openbare ruimte waarbij ook loopactiviteiten worden georganiseerd

Ruimtelijk of maatschappelijk initiatief?
Het ruimtelijke initiatief zorgt voor meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving

Download de inzending