Verantwoord verdichten met oog voor open ruimte: Inspiratie uit Zürich

Veel steden streven naar verdichting van hun naoorlogse wijken door nieuwe woningen toe te voegen. Dit leidt vaak tot verstening van groene tuinsteden. Zürich laat zien dat vernieuwing met respect voor het oorspronkelijke karakter ook veel nieuwe woonruimte kan opleveren. Wooncoöperaties in Zürich zorgen voor meer woonruimte zonder de groene en open opzet van de wijken te verliezen.

Van oud naar nieuw

Vijftien jaar geleden onderging een buurt nabij het Hauptbahnhof in Zürich een transformatie. De Baugenossenschaft Glattal Zürich (BGZ) verving oude, slecht geïsoleerde woonblokken door grotere en modernere woongebouwen. Dit zorgde voor een verdubbeling van het aantal appartementen en een verdrievoudiging van het woonoppervlak. Ondanks de hogere en dikkere nieuwe gebouwen, blijft het groene en open karakter behouden door slimme architectonische keuzes zoals verspringende gevels en teruggeplaatste gebouwen.

Balans tussen verdichting en groen

Zürich is niet de enige stad die naoorlogse wijken herontwikkelt. Veel steden willen hun grondgebied verdichten om aan de grote vraag naar woonruimte te voldoen. Echter, dit leidt vaak tot verlies van groen en open ruimte. In Nederland bijvoorbeeld, verdwijnen de open plantsoenen vaak ten gunste van gesloten bouwblokken. Zürich laat zien dat verdichting niet ten koste hoeft te gaan van het groene karakter. Bij de vernieuwing langs de Katzenbachstrasse was het doel om de wijk aantrekkelijker te maken zonder de oorspronkelijke openheid te verliezen.

Minder massief, meer open ruimte

De vernieuwing van de Schwamendingen-wijk, waar 1.000 woningen plaatsmaken voor 1.025 moderne appartementen, laat zien hoe verdichting met behoud van groen mogelijk is. De nieuwe gebouwen zijn hoger, maar ogen minder massief door slingerende gevels en aantrekkelijke openbare ruimtes. De strokenbouw blijft behouden om het open karakter en de doorstroming van wind te waarborgen. Hierdoor blijft de wijk aantrekkelijk en groen, ondanks de toename van het aantal woningen.

Vasthouden aan het tuinstadideaal

Ook in Friesenberg wordt het tuinstadideaal bij de vernieuwing gerespecteerd. De wijk, gelegen tussen Zürichsee en Uetliberg, behoudt zijn groene en open karakter ondanks de toevoeging van nieuwe woningen. De bestaande structuren worden zoveel mogelijk gerespecteerd en nieuwbouw blijft binnen de oorspronkelijke footprint. Dit zorgt ervoor dat Friesenberg zijn unieke karakter behoudt terwijl de woningvoorraad wordt uitgebreid en gemoderniseerd. Zürich biedt een inspirerend voorbeeld van hoe tuinsteden verantwoord verdicht kunnen worden. Nederlandse stadsbestuurders en woningcorporaties kunnen hier veel van leren.

Lees het hele artikel via gebiedsontwikkeling.nu om meer te weten te komen over de aanpak in Zürich.