Waar wandelt Nederland?

Heel Nederland is actief aan het wandelen, maar waar zijn de drukste paden en wegen? Met Strava Metro kunnen gemeenten en provincies zien hoe vaak deze routes worden gebruikt. In samenwerking met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Wandelnet de mogelijkheden van deze data onderzocht. Tijdens de webinar op 4 juli 2024 presenteerde landschapsarchitect Mart Reiling de resultaten van zijn analyse.

Strava

Strava is sinds 2009 populair onder Nederlanders en heeft inmiddels ongeveer 1 miljoen gebruikers. Met de app kunnen mensen hun wandel-, hardloop- en fietsactiviteiten bijhouden. Strava Metro, dat in 2015 is gestart, biedt geaggregeerde data over het gebruik van paden. In 2022 waren er zo’n 800.000 lopers actief op Strava, die samen 20 miljoen wandel- en hardloopactiviteiten uitvoerden. De data laten zien dat er een gelijkmatige spreiding is van activiteiten in zowel stedelijke als landelijke gebieden.

Strava Metro

De analyses van Strava Metro laten interessante patronen zien. Zo zijn er duidelijke wandelroutes zichtbaar, zoals het Pieterpad en andere langeafstandspaden. Mart toonde ook aan dat het gebruik van nieuw gebouwde infrastructuur, zoals tunnels en bruggen, goed zichtbaar is in de data. Daarnaast laat de data ook verschillen zien in gebruik tussen winter- en zomeravonden, wat belangrijk is voor het verbeteren van de openbare verlichting.

Wandelnet en Track-landscapes

Wandelnet en Track-landscapes willen de Strava-data verder koppelen aan bestaande wandelroutenetwerken. Dit biedt mogelijkheden voor een beter inzicht in wandelinfrastructuur en het verbeteren van de verbindingen tussen stad en land. De inzichten uit deze data kunnen waardevolle gesprekken en analyses opleveren voor de toekomst van wandelen in Nederland.

Lees het hele artikel via Wandelnet.