Wandelen is “hot”. In dit tweede coronajaar werd wandelen nóg populairder. Zo maakte 66.7% van alle Nederlanders een wandeling van 5 tot 10 kilometer. En 7 op de 10 jongeren is meer gaan wandelen. Zo concludeert de Nationale Wandelmonitor 2021.
Deze Wandelmonitor is vorige week uitgebracht door Wandelnet. Ten grondslag eraan ligt een uitgebreid onderzoek door Kien, een marktonderzoekbureau dat gespecialiseerd is in kwantitatief onderzoek. De uitkomsten zijn aangevuld met andere relevante cijfers.
1.8 miljard ommetjes en 1.1 miljoen wandelvakanties
De cijfers spreken boekdelen: wandelen is in de volle breedte populair. We maakten met z’n allen ruim 1.8 miljard ommetjes en 1.1 miljoen Nederlanders gingen op wandelvakantie. Maar liefst 94% van alle 16+’ers wandelde wel eens. Weet je hoeveel dat er zijn? 13.7 miljoen. Geweldig! Want wandelen is gezond voor lichaam en geest én geeft een boost aan een duurzame(re)samenleving. Bovendien is het goed voor de economie.
Meer wandelende jongeren
Eén van de meest opvallende conclusies is dat meer jongeren tot 30 jaar zijn gaan wandelen: 7 op de 10. Het leeuwendeel wil dit blijven doen. Niet alleen jongeren gaan massaal aan de wandel; Nederlanders blijven tot op hoge leeftijd wandelen. Zo maakt 75% van de 60-plussers nog geregeld een ommetje. Hoe we wandelen? Bij voorkeur met onze partner en/of onze kinderen, maar een deel geniet ook van solitaire wandelingen.
Wandelen goed voor economie
“Wandelen is goed voor de economie”, zo zegt de Nationale Wandelmonitor 2021. Denk bijvoorbeeld aan de versnaperingen die onderweg worden gekocht of een goede wandeluitrusting plus fijn zittende schoenen. We gaven bijna €2.5 miljard uit aan wandelen en €788 miljoen aan wandelvakanties in eigen land. Maar er is meer dan deze directe uitgaven: als iedereen voldoende zou bewegen door bijvoorbeeld te wandelen, besparen we 2.5 tot 7.3 miljard euro aan zorgkosten. Een grote winst dus!
Wandelen langdurige trend
Ondanks dat corona een enorme impuls gaf aan wandelen, mogen we zeker niet spreken van een hype. Wandelen is meer een langdurige trend die waarschijnlijk ook na corona doorzet. De vorige Wandelmonitoren lieten namelijk al zien dat de wandelmarkt groeiende was. Daarbij komt dat 83% van de mensen van plan is om ook na de pandemie te blijven wandelen.
Benieuwd naar alle wandelcijfers?
Wie is de wandelaar? Hoe ziet wandelen in Nederland eruit? En: waar wringt de schoen? Wil je een totaalbeeld krijgen van onze wandelmarkt? Spit eens de Nationale Wandelmonitor 2021 door. Die staat daadwerkelijk boordevol interessante gegevens en feiten.